Екологи закликають запоріжців не спалювати суху траву

Фахівці Держекоінспекції Південного округу повідомляють, що з початком осені активізувалися любителі спалювання сухої трави, листя та гілля. Окрім того, що це шкодить довкіллю та здоров’ю людей, в Україні за це передбачені штрафи.

За словами екологів, навіть невеличке загоряння на власному подвір’ї може перекинутися на траву, а звідти – на ліси та торфовища. За кілька десятків секунд можуть спалахнути цілі гектари і ситуація вийти з-під контролю.

Слід також пам’ятати, що випалювання сухої рослинності викликає респіраторні захворювання у людей.

Також під час спалювання листя чи трави руйнується ґрунтовий покрив та всі наявні в ньому поживні речовини. Родючий ґрунтовий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише за п’ять-шість років. Також підпали збільшують промерзання ґрунту удвічі, а то і вчетверо.

У вогні можуть загинути і постраждати звірі, плазуни, земноводні: особливо новонароджені зайченята, їжаки, жаби.

ВАЖЛИВО! Спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди і кримінальну відповідальність.

Зокрема, за спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 грн.

Якщо паління відбувалося на території природно-заповідного фонду, то штраф за це становить 6120 до 12 240 грн (для посадовців – від 2 1420 до 30 600 грн).

Якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

Сообщение Екологи закликають запоріжців не спалювати суху траву появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top