Передові технології рятують життя — у Запоріжжі провели унікальну операцію на серці

Передові технології рятують життя - у Запоріжжі провели унікальну операцію на серці

У стінах Запорізької обласної клінічної лікарні відбулася унікальна мініінвазивна операція на серці

Її провели з використанням ультрасучасної торакоскопічної стійки Aesculap з 3D зображенням. Це єдина в Південно-Східній Україні торакоскопічна стійка, наявність якої відкриває широкі перспективи для подальшого розвитку кардіохірургії обласної лікарні, а відтак – і для надання максимально ефективної допомоги пацієнтам з кардіологічними проблемами. Про це нам повідомили в обласній клінічній лікарні.

Читайте також: Безкоштовні операції з видалення катаракти – де у Запоріжжі можна це зробити

Операцію провела команда висококваліфікованих лікарів відділення кардіохірургії ЗОКЛ під керівництвом провідного фахівця з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова Андрія Руснака. Завдяки професіоналізму лікарів та передовому обладнанню вдалося розв’язати питання щодо складної вродженої вади серця.

Передові технології рятують життя - у Запоріжжі провели унікальну операцію на серці

Героя нашої історії звати Андрій. Від народження в чоловіка була діагностована вада серця. Проте це не завадило йому отримати спортивний розряд з плавання та активно займатися велоспортом. Крім того, Андрій присвятив 16 років свого життя будівництву, і хвороба жодного разу не нагадувала про себе до недавнього часу.

«Спочатку мене почала турбувати сильна задишка. Я думав, що це звичайна застуда. Але згодом почалися сильні болі у грудній клітці з правого боку. Боліло настільки, що я змушений був спати сидячи, оскільки лежати було неможливо. Коли діти дізналися про мій стан, вони буквально змусили мене викликати швидку допомогу», – згадує 46-річний пацієнт.

Так він і потрапив до відділення кардіохірургії ЗОКЛ.

«Пацієнту 46 років, у нього були діагностовані вроджені серцеві вади — аномалія мітрального клапана та дефект міжпередсердної перетинки. Через складність випадку та вік пацієнта було прийнято рішення провести пластику мітрального клапана та усунути дефект міжпередсердної перетинки. Окрім цього, треба було зашити вушко лівого передсердя для запобігання тромбоемболічних ускладнень», – коментує завідувач відділення кардіохірургії ЗОКЛ, лікар-кардіохірург вищої категорії Вячеслав Осауленко.

Передові технології рятують життя - у Запоріжжі провели унікальну операцію на серці

Для проведення цієї складної операції був запрошений Андрій Руснак, завідувач відділення Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова. Він спеціалізується на мініінвазивних втручаннях та має значний досвід в проведенні пластичних операцій на серці завдяки роботі в одній з провідних клінік Франції. Разом із командою кардіохірургів ЗОКЛ Андрій Руснак провів операцію, яка врятувала життя пацієнту, та відкрила нові можливості для розвитку мініінвазивної кардіохірургії в регіоні.

«Я приїхав до ЗОКЛ, щоб допомогти лікарям опанувати нову методику. У лікарні є чудова кардіохірургія, яка прагне впроваджувати сучасні методи лікування. Майбутнє кардіохірургії – за малоінвазивними операціями. Лікарня має єдину на південному заході України сучасну кардіохірургічну стійку. Для цього пацієнта було кілька варіантів операції, обидва доступні в стінах обласної лікарні. Я приїхав швидше в якості консультанту, щоб допомогти опанувати нову малоінвазивну техніку з використанням відеокамери та спеціального інструментарію», – розповідає Андрій Руснак.

Торакоскопічна стійка Aesculap з 3D зображенням – це інноваційна система для відеоторакоскопії (медичної візуалізації плевральної порожнини). Така стійка дозволяє точно діагностувати та оперувати в режимі реального часу. Завдяки комбінації сучасного обладнання хірурги отримують максимально детальну інформацію про стан серця на поточний момент огляду, що суттєво підвищує ефективність та безпеку операцій.

Передові технології рятують життя - у Запоріжжі провели унікальну операцію на серці

Крім того, тепер завдяки новітньому обладнанню кардіохірурги ЗОКЛ можуть проводити операцію на серці без розсічення грудини, що є основною перевагою мініінвазивної хірургії. Замість традиційного великого розрізу використовується малий розріз розміром 8-10 см, через який хірурги отримують доступ до серця. Такий підхід значно знижує ризики післяопераційних ускладнень та скорочує період відновлення пацієнта. Так було й у випадку, що описується.

«Операція пройшла успішно, без ускладнень. Функцію мітрального клапана повністю відновлено. Якби пацієнт звернувся раніше, можна було б уникнути порушення ритму, але ми сподіваємося, що є шанс відновлення серцевого ритму. Розщеплення передньої стулки мітрального клапана (ПСМК) усунули за допомогою шовного матеріалу та імплантували опорне кільце. Перевірка стану стулок після пластики виявилася нормальною. Результати ехокардіографії підтвердили відмінний результат. Наступного ранку пацієнт вже міг самостійно вставати та пересуватися. Прогнози позитивні», – додає завідувач відділення кардіохірургії, лікар-кардіохірург вищої категорії Вячеслав Осауленко.

Цей успішний випадок демонструє величезний потенціал сучасних методів лікування серцевих патологій, коли поєднуються передові технології та кваліфіковані спеціалісти. Мініінвазивна хірургія на серці з використанням такого ультрасучасного обладнання є важливим кроком вперед у лікуванні складних серцевих захворювань, що відкриває нові можливості для пацієнтів на базі Запорізької обласної клінічної лікарні.

Раніше ми розповідали як почувається чоловік, якому зробили пересадку серця у Запоріжжі. Пересадку серця провела команда спеціалістів під керівництвом відомого кардіохірурга, директора київського Інституту серця Бориса Тодурова.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top