В Україні планують змінити систему нарахування пенсій: запровадять «бали»

В Україні готується реформа пенсійної системи, яка змінить принцип нарахування пенсій. Замість традиційної системи розрахунку, пропонується запровадити «пенсійні бали», які враховуватимуть кількість років страхового стажу та розмір заробітної плати.

Про це повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час презентації «Соціального порталу», передає РБК-Україна.

«У рамках пенсійної реформи ми хочемо зробити такі зміни, які показували б дуже простий механізм обрахунку та виплати пенсій», – заявила Жолнович. За її словами, основними критеріями для розрахунку пенсій будуть кількість років, які людина працювала, та сума внесків, сплачених до страхової системи.

Міністр пояснила, що ці два показники перетворюватимуться на «бали», які нараховуватимуться за кожен місяць роботи. При виході на пенсію ці бали сумуватимуться і переведуться у відсоток від середньої заробітної плати по Україні. Це, за словами Жолнович, дозволить зробити систему нарахування пенсій більш прозорою та справедливою.

«Ми прагнемо, щоб нова система відображала реальну грошову ситуацію в країні, адже середня заробітна плата є найбільш релевантним показником того, скільки заробляє середньостатистичний українець в конкретний рік», – підкреслила міністр.

Запровадження системи «балів» дозволить накопичувати пенсійні внески за принципом справедливості та солідарності, що, на думку міністерства, стане основою для більш стабільної та зрозумілої пенсійної системи.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top