«Ми маємо право дихати!»

Сьогодні вдень, 28 вересня, в Запоріжжі навпроти будівель міськвиконкому та управління екологічної безпеки пройшла інтерактивна громадська акція.

Її мета – виказати незгоду з намірами місцевої влади затвердити дуже важливу для міста Програму поетапного зниження промвикидів в атмосферне повітря без урахування пропозицій громадськості. Зокрема, без заходів, спрямованих на реальне зниження викидів фенолу та формальдегіду.

Громадська активістка та одна з організаторок акції Валерія Морозова нагадала, що 6 вересня цього року пройшли Громадські слухання щодо прийняття Програми поетапного зниження забруднюючих викидів суб’єктами господарювання м. Запоріжжя. Під час слухань громадськістю було затверджено правки до вказаної Програми. Зокрема проведення додаткових досліджень щодо викидів фенолу та формальдегіду, на підставі яких повинні бути розроблені та включені до Програми заходи, спрямовані на зниження концентрацій цих речовин в атмосферне повітря міста.

– Але вже 12 вересня на засіданні виконкому начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов повідомив, що проєкт Програми поетапного зниження викидів готовий – мовляв, десь через 2-3 тижня вона пройде процедуру стратегічно-екологічної оцінки й буде прийнята. І це попри те, що громадськість вимагає суттєвого доопрацювання Програми, аби вона відповідала технічному завданню, — зауважила Валерія Морозова. – Зрозуміло, що за такий короткий період ніякі грунтовні дослідження провести неможливо, відповідно ніхто не планує розробляти додаткові заходи щодо зниження викидів фенолу та формальдегіду. Проте планують затвердити Програму в поточній редакції, і це буде лише черговий папірець. Тому сьогодні ми зібралися для того, щоб підтримати вимоги Громадських слухань.

За словами екоактивіста Миколи Ралика, громадськість не влаштовує той варіант Програми, який є наразі. Тому що він не відповідає у повному обсязі технічному завданню, яке розробила робоча група за погодженням із ЗОДА та Держпродспоживслужбою.

У цьому завданні, – каже активіст, – чітко зафіксовано, що має бути зменшення викидів фенолу на 8,1 т на рік та формальдегіду на 400 кг. Але цього не було зроблено. Пан Золотарьов на мій запит відповів, що виконавцем, інститутом ім. Марзєєва, вже проведені дослідження щодо викидів вказаних речовин – це і є виконання техзавдання. Проте як самі лише дослідження зможуть привести до зниження викидів? Це обман, абсурд! Тому ми проводимо сьогодні цей захід…

Учасники акції підписали декілька колективних звернень. Зокрема до Міндовкілля, аби міністерство не видавало запорізьким підприємствам дозволи на викиди забруднюючих речовин до прийняття Програми поетапного зниження викидів.


Також було підписане звернення щодо проведення службового розслідування діяльності начальника управління екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліба Золотарьова. До нього у громади забагато претензій. І не лише стосовно Програми зниження викидів.

Начальник управління екологічної безпеки Гліб Золотарьов

Символічно, що на завершення акції її учасники попрямували до будівлі управління екологічної безпеки міськради і прикріпили на стіну табличку з написом: «управління екологічної НЕбезпеки»


Найганебніше вигадувати різні причини, щоб нічого не робити і роками труїти запоріжців, – підсумувала учасниця акції Ірина. – Мені це набридло. Я дуже хочу, щоб якомога більше жителів нашого міста почали цінувати себе, своє здоров’я і здоров’я своїх дітей.


Фото авторки

Сообщение «Ми маємо право дихати!» появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top