Як безпечно зняти житло: основні поради щодо пошуку й підписання договору

У зв’язку з посиленням обстрілу багато запоріжців почали шукати нове житло та переїжджати. Однак шахраї або недобропорядні орендодавці часто користуються цим, тому важливо зробити ряд дій перед підписанням договору про оренду аби уникнути неочікуваних «сюрпризів».

Поради щодо пошуку житла надала лідерка команди з якості контенту в OLX Нерухомість Юлія Ковбаса. пише РБК-Україна.

Що перевірити перед орендою житла?

Навіть якщо квартира виглядає ідеально, а орендодавець привітний і готовий на поступки, перший і важливий пункт, який треба перевірити, — сплачені комунальні послуги.

Якщо орендодавець має заборгованість за комунальні послуги, орендар може зіткнутися з відключенням води, електроенергії або інших послуг.

Зміна умов оренди також, на жаль, є частою практикою серед недобросовістних орендарів. Це може означати раптове підвищення орендної плати, або інші зміни умов оренди без попередження.

Ще один важливий момент стосується поганого стану житла – орендар може зіткнутися з проблемами, пов’язаними з поганим станом житла, які попередньо не були озвучені, або є не очевидними одразу (не працююча чи не коректно працюючі побутові прилади, сантехніка тощо).

Шахрайством – орендар може стати жертвою шахраїв, які видають себе за власників нерухомості або агентів з нерухомості. Недійсним договором оренди – якщо договір оренди підписаний не з власником або без належної довіреності, він може бути визнаний недійсним. Це може призвести до виселення орендаря.

Як безпечно укласти договір про оренду житла?

Перевірка прав власності. Орендарю необхідно перевірити документи права власності на квартиру, щоб переконатися, що особа, яка здає квартиру, дійсно є її власником або має відповідні повноваження. Важливо перевірити й ті документи, на які посилається право власності (документи про спадщину, купівлю тощо). Для цього можна використати OpenDataBot, або ж онлайн сервіси Міністерства юстиції України, з інформацією про які можна детальніше ознайомитись на сайті Дія.

Перевірка особи орендодавця. Важливо звірити дані власника в документах на квартиру з паспортом особи, яка хоче здати квартиру. Якщо це не власник, то він повинен мати нотаріально завірену довіреність. Відсутність такої довіреності може призвести до недійсності договору оренди.

Заборгованість із комунальних послуг. Орендарю необхідно перевірити наявність заборгованості за комунальні послуги. Якщо борг є, його потрібно погасити до укладання договору, інакше орендар може зіткнутися з відключенням комунальних послуг. Для збору цієї інформації можна попросити минулі платіжки, які отримував власник – там буде видно, чи є заборгованість на момент вашого заїзду. Також варто зʼясувати, які комунальні послуги включені в орендну плату, а які потрібно оплачувати окремо. Уточніть, як часто потрібно сплачувати за комунальні послуги й чи є якісь обмеження. Обовʼязково внесіть перелік послуг, які ви обговорили як безоплатні, в договір, аби відсутність платежів за них з вашого боку була документально аргументована.

Стан житла. Орендарю важливо перевірити стан житла перед підписанням договору. Це включає огляд всіх приміщень, комунікацій, меблів та техніки, щоб уникнути неприємних сюрпризів після заселення.

Умови договору. Ознайомтесь з усіма умовами оренди, включаючи розмір орендної плати, порядок її сплати, умови повернення депозиту, правила щодо ремонту й обслуговування, а також можливість дострокового розірвання договору.

Подписывайтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top