Окупанти знищили майже тисячу українських бібліотек

Росіяни знищили майже 1000 бібліотек, а разом з ними – понад 20 мільйонів книжок.

Українців закликають долучитися до відновлення знищених бібліотечних фондів.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За його словами, росіяни за час із лютого 2022 року пошкодили або повністю знищили майже тисячу бібліотек. А це призвело до того, що з їхніх фондів було втрачено понад 200 мільйонів книжок.

Саме тому Кремінь ініціював проєкт “Вільні читають українською!”, у межах якого наповнюватимуть фонди бібліотек у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській та Сумській областях.

Він також закликав долучатися до проєкту усіх охочих – збирають нові (або в хорошому стані) книги українською мовою, видані після 1990-х років.

“Окрема подяка тим бібліотекам, які долучились до розбудови мережі курсів з опанування української мови. Створюючи кращі умови для розвитку, всебічного функціонування та популяризації української мови як державної, ми зміцнюємо нашу єдність та посилюємо національну безпеку”, – додає Кремінь.

Раніше мережа Vivat оголосила, що з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек відкриває збір книжок для оновлення фондів Холодногірської бібліотеки в Харкові, яку влітку 2024 року затопило.

Акція триватиме до 13 жовтня 2024 року. Принести примірники можна до усіх книгарень Vivat. Крім того, книжки можна приносити до харківської кав’ярні “ЛяТюШо”.

Сообщение Окупанти знищили майже тисячу українських бібліотек появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top