Розсипається дах і протікає стеля: в якому стані музей козацтва на Хортиці в Запоріжжі (ФОТО)

Музей історії запорозького козацтва на острові Хортиця — це багатостраждальна будівля, яку побудували з помилками, багато років намагалися реконструювати, але до кінця так і не відновили, оскільки почалося повномасштабне вторгнення.

У якому стані будівля музею перебуває зараз, дивіться в матеріалі Акценту.

Передісторія реконструкції музею

Аби зрозуміти, чому будівля музею в занедбаному стані, потрібно згадати, що з нею відбувалося останні десятиліття.

Так, музей відчинив свої двері для відвідувачів 1983 року, але заснування закладалося ще в 60-х роках минулого століття. Спочатку він називався Музей історії Запоріжжя, але пізніше його перепрофілювали під козацьку тематику.

Споруда являє собою комплекс, що складається з двох частин: оглядового майданчика й самих приміщень музею. При цьому майданчик фактично є дахом останнього.

Певний час будівля не експлуатувалася

З 2015 по 2021 рр. будівля не експлуатувалася через свою аварійність. Річ у тім, що дощова вода попадала крізь тріщини в поверхні оглядового майданчика в сам музей, поступово руйнуючи об’єкт.

Це сталося через те, що музей споруджували за старими технологіями із застосуванням неякісних матеріалів. Проблема виникла саме через те, що дах музею експлуатується як оглядовий майданчик.

2019 р.

Через це споруда «живе своїм життям»: складові частини її конструкції зміщуються, зі стін відпадають кам’яні блоки, вся площа музею всередині фактично заливається водою крізь тріщини в стелі. Освітлення також працює в аварійному порядку: через вологу може статися замикання.

Попередня реконструкція

З 2006 по 2013 рік відбувалася реконструкція будівлі, яку минулий директор заповідника Хортиця Максим Остапенко назвав невдалою. Хоч вона і не розв’язала проблему поступового руйнування споруди, але навіс, який тоді встановили, допоміг уберегти від протікань приміщення, де зберігалися предмети фонду.

Остання реконструкція

У 10 червня 2021 року розпочали перший етап реконструкції Музею історії Запорозького козацтва. На реалізацію проєкту з реконструкції Музею та будівництво оглядового майданчика, а також на благоустрій та озеленення території «Кургану єдності України» на території Національного заповідника «Хортиця» з держбюджету було виділено 77 мільйонів 300 тисяч гривень. Ще 20 мільйонів було виділено з регіонального бюджету.

70 мільйонів від цієї суми було виділено саме на реконструкцію стелі музею.

2021 р.
2021 р.

Під час першого етапу реконструкції було проведено роботи не лише з гідроізоляції та заміни покрівлі даху — також утеплено фасад музею і добудовано до нього вхідну групу, яка відповідає вимогам безбар’єрності.

Після цього підрядник планував зробити перекриття внутрішнього дворика музею — його хотіли накрили дахом зі скляним куполом у 100 квадратних метрів.

Також підрядник почав монтаж металевої конструкції, яку хотіли перекрити склом, аби вона витримувала кілька тисяч відвідувачів, які мали збиратися на даху музею для перегляду лазерного шоу.

Всі ці роботи підрядник хотів завершити до кінця 2021 року. Однак цього не сталося. У січні 2022 року було майже завершено будівництво майдану «Козацьке коло», побудовано курган, але реконструкція музею знову уповільнилася. У процесі реконструкції виникла необхідність виконання додаткових робіт з укріплення фундаменту, вирівнювання покрівлі, водовідведення з оглядового майданчика та проведення низки загальнобудівельних робіт тощо.

Реконструкція кургану 2021 р.

Потім у лютому почалося повномасштабне вторгнення, після якого «було не до музею». Зараз дах знову тече, в середині будівлі роботи так і не були завершені. Металеві конструкції для лазерного шоу залишилися недобудовані, а плитка на даху поступово розвалюється.

Нижче можна переглянути фото покрівлі, зроблені у вересні 2024 року.

Подписывайтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top