“Чим ви кращі за росіян”?: під Запоріжжям дачні кооперативи заявили про “наїзд” від “Запоріжжяобленерго

Чим ви кращі за росіян? Ми були впевнені, що українці звикли допомогати один одному у біді…Але це не про наші енергокомпанії….Такі слова ми почули від мешканців однієї з громад під Запоріжжям.

До редакції Акценту звернулися мешканці дачних товариств, розташованих поруч з с. Вільнокур’янівське Михайлівської громади Запорізького району. Десятки сімей, серед яких родини з маленькими дітьми, пенсіонери, переселенці, ветерани російсько-української війни через останні удари КАБами по Запоріжжю вирішили віднайти прихисток на осінь та зиму на дачах — в 20 км на північ від Запоріжжя. Тут все ж безпечніше за місто, яке російські окупанти останні дні нещадно криють бомбами. Але близько 100 домогосподарств можуть взимку залишитись без світла через просто здавалося б неймовірну та неможливу під час війни історію…

Влітку 2023 року під час негоди сталася пожежа, внаслідок якої відбулось коротке замикання в трансформаторі, що живить абонентів с. Вільнокур’янвівське та декілька дачних кооперативів. 

Керівник СТ “Восход” згідно законодавства у встановлений термін звернувся до Вільнянського МРРЕМ (підрозділ Запоріжжяобленерго — ред) із заявою про подію та проханням прибути на об’єкт для розблокування та повторного пломбування засобу обліку. Енергетики мали виїхати на об’єкт в будь-якому разі, але цього не зробили, виставивши рахунок на 2900 грн за приїзд. 

Кооператив не сплачував цього рахунку, адже подія мала аварійний характер і МРРЕМ згідно законодавства мали приїхати на об’єкт за власний рахунок, — розповідають нам у керівництві “Восходу”.

заява про прохання розбпомбування та подальшого пломбування вузла обліку СТ «Восход»

В результаті в листопаді 2023 року Вільнянський МРРЕМ все ж таки прибув до трансформатору, але вже з комісією, яка склала акт про нібито порушення, що має на меті крадіжку електроенергії.

Ах не захотіли сплачувати 2900, зараз ми вам… виставимо по повній.., — ще коректно передає слова одного з керівників МРРЕМ під час телефонної розмови на місці представник СТ “Восход”.

В той же час є відео з трансформатору, яке свідчить, що об’єкт зазнав суто термічного впливу, при цьому частина пломб не є пошкодженими.

В серпні 2024 року дачники отримали “листа щастя” з приписом виплатити більше 1 мільйона гривень за споживання неврахованої електроенергії з 08.05.2023 по 05.11.2023. Була проведена експертиза, яка нібито встановила, що одна пломба мала термічне пошкодження, а інша — механічне. Відтак — нібито була вкрадена електроенергія.

ЗОЕ зробив розрахунок по максимуму — взявши номінальну потужність трансформатору та множивши це на 6 місяців.

Вийшло що замість звичних 8000-10000 кВт на місяць кооператив нібито споживав понад 40000 кВт — тобто в 5-6 разів більше.  

Доречі аналіз рахунків за електроенергію за останні роки свідчить про рівномірність споживання — в місяці, за які виписано додаткові тисячі кіловат.

“Таку кількість електрики навіть неможливо вкрасти в наших умовах. Ми стільки не зможемо спожити!” — каже керівник кооперативу.

щомісячні дані споживання електрики СТ «Восход» у 2023-2024 році

Крім того, вартість електрики було пораховано по якійсь новій не зрозумілій заоблачній ціні — від 4 до 6 грн за кВт. В той час як у 2023 році 1 кВт коштував 2.6 грн. 

Очевидно, що така сума є непідйомною для   неприбуткової організації. На дачах мешкає велика кількість соціально незахищених верств населення — пенсіонерів, переселенців. Для них оплата навіть по діючих тарифах забирає значну частину бюджету.  Місцеві відверто кажуть, що це є “наїздом” від монополіста.

“Якщо вони відключать електрику на осінь та зиму по такому бєспрєдєлу, то чим вони кращі за росіян? Під час війни заборонено вимикати світло, газ…люди хоч якось хочуть уберегтися від КАБів, а тут ніж у спину від “своїх”… Українці звикли допомагати один одному у біді …хоча я вже не знаю… в нас стільки зрадників поруч… може треба щоб СБУ їми зайнялося? Може Іван Федоров (голова ЗОВА — ред) побачить, що ці люди роблять на місцях, яку соціальну напругу створюють?”, — каже Євгенія, мати двох маленьких діточок, що зараз мешкає на одній з дач.

Зараз справа розглядається у Запорізькому господарському суду. “Восход” на час розгляду справи подав іск про невідключення споживачів від електроенергії. Але наразі суд, незважаючи на заборону під час війни відключати споживачів, відмовив у задоволенні іску. Відомо, що працівники МРРЕМ вже намагалися потрапити до трансформатору — місцеві побоюються, що це може призвести до відключення електроенергії.

Ми також звернулися за коментарем до пресс-служби “Запоріжжяобленерго”, зокрема чи планують в команії вживати заходів щодо відключення від живлення абонентів. Але поки нам відповіді не надали. В будь-якому разі, ми готові опублікувати позицію компанії.

Інші документи можете побачити нижче:

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top