Скільки зараз коштує аренда житла в Запоріжжі: ціни по районах

Після початку інтенсивних обстрілів Запоріжжя з використанням КАБів, ринок нерухомості міста зазнав незначних змін. Проте, на відміну від 2022-2023 років та ударів ракетами С-300, цього разу масовий відтік населення не спостерігається, а вплив на вартість оренди виявляється дещо неоднорідним.

Ворожі російські обстріли суттєво змінили підхід до оренди житла для мешканців міста Запоріжжя. Якщо до 24 лютого 2024 року основними критеріями вибору були близькість до центру міста, наявність необхідної інфраструктури та зручна транспортна розв’язка, то зараз одним із ключових факторів стає безпека. Люди все більше звертають увагу на те, в яких районах відбуваються найчастіші ракетні обстріли та чи є можливість знайти житло в умовно безпечних зонах міста.

“Корегування вартості відбувається не миттєво, особливо якщо це стосується зниження ціни. Власники, що звикли до стабільного доходу та конкретної суми погано можуть сприймати факт, що тепер будуть отримувати менше”, – поділився Данило Сирих, рієлтор у м. Запоріжжя.

Складнощі для власників квартир полягають не лише у зниженні доходів, але й у зростанні ризиків, пов’язаних із можливими руйнуваннями майна через обстріли, а також зі зростанням цін на інші послуги та товари. Це може створювати додатковий тиск, оскільки власники квартир змушені враховувати всі ризики при визначенні вартості житла.

Згідно з даними за вересень на сайті DIM RIA, спостерігається така статистика: 

  • Зниження середньої вартості оренди зафіксовано в Олександрівському та Південному районах.
  • Ціни залишилися стабільними в таких районах, як 1-й та 2-й Шевченківський, а також 5-й Хортицький.
  • Збільшення середньої вартості оренди відзначено у Вознесенівському, Дніпровському, Комунарському, Космосі, Хортицькому та Шевченківському районах. 

Зростання попиту на оренду житла в Дніпровському та Вознесенівському районах, навіть в умовах обстрілів може бути пов’язане з тим, що жителі, більш уразливих районів, намагаються переміститися у безпечніші зони, не залишаючи меж міста.

“Після закінчення строку оренди якась кількість жителів лівого берега почали звертати увагу на житло в правобережних районах, де ризики для життя дещо менші. Проте це не глобальна тенденція. Цей процес більше стосується точкових змін, коли люди намагаються мінімізувати ризики, залишаючись у місті.”, – додає пан Данило. 

За даними з платформи Misto Lun, у вересні середня вартість оренди однокімнатної квартири в Запоріжжі становить 5000 грн, двокімнатної — 7000 грн, трикімнатної — 9000 грн. А, наприклад у вересні 2023 року ціна двокімнатної квартири становила 8000 грн, однокімнатної — 5000 грн 

Середня ціна за районами за даними на початок жовтня 2024 року з платформи DIM RIA:

  • Вознесенівський район: 7 502 грн
  • Дніпровський район: 12 518 грн
  • Комунарський район: 6 756 грн
  • Олександрівський район: 10 487 грн
  • Хортицький район: 7 254 грн
  • Шевченківський район: 7 005 грн

“Правобережні райони залишаються найбільш стабільними за попитом на оренду. Шевченківський та Комунарський райони продовжують бути популярними серед орендарів, і житло там регулярно здається. Найбільший попит зберігається в центрі, де оренда традиційно дорожча, проте значне підвищення цін на правому березі не спостерігається.”, – зазначає рієлтор.

На відміну від таких міст України, як Харків та Миколаїв, де обстріли спричинили значне зниження цін, Запоріжжя демонструє певну стабільність на ринку оренди. Це може бути пов’язано з тим, що місто залишається важливим логістичним центром, а також притулком для вимушено переселених осіб із зон активних бойових дій. Хоча ракетні обстріли створюють певний відтік населення з найбільш небезпечних районів, цей процес відбувається не настільки швидко або масово, як у 2022-2023 роках. 

І хоча обстріли вплинули на вартість оренди в різних районах міста, поки що не спостерігається різких змін, пов’язаних з масовим виїздом населення. Орендарі продовжують шукати варіанти у безпечніших районах, що створює локальні зміни в попиті та цінах.

Також варто зазначити, що ціни на оренду можуть змінюватися у відповідь на зміни в інфраструктурі міста. Наприклад, доступність до критично важливих ресурсів, таких як лікарні, школи та місце роботи, може сприяти зростанню попиту на житло в певних районах.

Автор: Саприкіна Інна

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top