У Запоріжжі стартував новий проєкт «СяяТИ» – для жінок, котрі переживають втрату

Крістіна Бут – наша землячка з тимчасово окупованого Мелітополя, голова громадської організації «Бути», створеної для підтримки і пошуку сенсів для людей, котрі втратили своїх близьких.

В етері віжн-радіо «На дотик» вона розповіла про новий проєкт для жінок «СяяТи».

– Ті втрати, яких ми зазнаємо – людські чи ресурсні, на жаль, стаються, і ми маємо про них пам’ятати. Пам’ятати, якою ціною здобувається наша Перемога, – говорить Крістіна.

Новим проєктом «СяяТИ», який стартував на початку червня 2024-го, Крістіна дуже пишається, адже він створений саме для підтримки жінок, які переживають втрату.

– Ми отримали просто шалений запит – 101 заявку від жінок з усіх куточків України, – розповідає Крістіна. – Це жінки, котрі переживають різні види втрат. Це і втрати близьких, втрати рідних домівок. А також – невизначені втрати, коли їхні чоловіки знаходяться в полоні або зникли безвісти за особливих обставин. Це дуже різні історії і, читаючи кожну анкету, ми всім серцем відчували біль і бажання якось зігріти цих жінок і полегшити їхні страждання.

Крістіна зізналася, що відбір учасниць був доволі складним. Було відібрано 25 жінок, які зараз беруть участь у проєкті «СяяТи». Програма проєкту складається з п’яти онлайн-зустрічей, під час яких проговорюються найрізноманітніші теми, що стосуються горювання. Це, зокрема, туга і спогади, реакція тіла на болісну втрату. Це також і планування майбутнього, підтримка від соціального зовнішнього кола.

– Вже на нашій четвертій онлайн-зустрічі ми відзначили позитивну динаміку, – розповідає Крістіна. – Якщо на першій зустрічі жінкам було важко говорити і вони лише плакали, щоразу згадуючи про власний біль, то зараз вони набагато спокійніше говорять про свої втрати. Так, інколи може і плачуть, але вже не так часто, як раніше.

По-друге, у них з’являється більше оптимізму і надії. Скажімо, одна жінка з Маріуполя поділилася тим, що вона почала бачити кольорові сни. Так, на жаль, і про війну також, але, все ж таки, це позитивні сни, і вона може нарешті висипатися і потім повертатися до життя. Інша жінка, котра втратила будинок, а її чоловік залишився на тимчасово окупованій території, весь час себе за це чомусь картала. А на останній зустрічі зізналася, що нарешті зрозуміла, що це не її провина. Її чоловік – доросла людина, і на той момент він міг сам ухвалити за себе рішення. А ще вона зрозуміла, що навіть якщо і не повернеться додому і не зустрінеться з чоловіком, сама з цим надалі впорається.

І ще був доволі щемливий момент, коли жінки на зустрічі дізналися, що в однієї з учасниць сталася приємна новина – її чоловік повернувся з полону під час одного з нещодавніх обмінів! Цю звістку всі жінки сприйняли дуже позитивно, з великим теплом розділили цю радість. І така дружня підтримка дуже важлива!

Наприкінці жовтня учасниці проєкту зустрінуться одна з одною наживо у Карпатах, де на них чекатиме насичена програма, зокрема, заняття з арт-терапії та спільний похід у гори.

– У мальовничих осінніх Карпатах ми з дівчатами ще більше зануримося у тему нових сенсів і будемо рухатися разом до пошуку оцього внутрішнього сяйва, – ділиться Крістіна. – Бо дуже важливо саме сяяТИ, де «ТИ» виділено двома великими літерами, тому що це про сяйво у кожному з нас. Це важливо, тому що цей проєкт від жінок, для жінок і про жінок.

Ініціативу ГО «Бути» в реалізації проєкту «СяяТи» підтримує Український жіночий фонд. Крістіна сподівається на продовження проєкту, адже поза його межами залишилися жінки, чиї історії команду ГО «Бути» теж надзвичайно вразили і схвилювали.

– Ми підтримуємо зв’язок з кожною жінкою, хто до нас звернувся. Кожній з них ми написали листа у відповідь і запевнили , що хоч і наразі не зможемо їх підтримати, але вони залишатимуться у нашому резерві, а у разі продовження проєкту першочергово запросимо їх взяти у ньому участь, – зазначила Крістіна Бут. – Поки ж ми запропонували їм отримати консультації від нашої психологині, залишили також контакти нашої інформаційної платформи і посилання на «Щоденник турботи про себе у втраті та горюванні», який можна завантажити і виконувати рекомендації на щодень.

Крістіна також додала, що, реалізуючи проєкт для жінок «СяяТИ», вона (разом зі своєю командою у складі п’яти жінок) поставила перед собою амбітну мету – знаходити нові можливості для зняття стигматизації у темі горювання, поширювати відповідні інформаційні матеріали і максимально підтримувати тих жінок, хто потребує такої допомоги.

Людмила ДОЛЖЕНКО, фото зі сторінки Крістіни Бут у Facebook

*Публікацію підготовлено ГО «Молодь Онлайн» завдяки підтримці Уряду Канади в межах проєкту «‎Голос жінок і лідерство – Україна»‎, що впроваджується Українським Жіночим Фондом. Відповідальність за інформацію несе ГО «Молодь Онлайн». Інформація, що представлена під час заходів, не завжди відображає погляди Уряду Канади і УЖФ.

Сообщение У Запоріжжі стартував новий проєкт «СяяТИ» – для жінок, котрі переживають втрату появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top