Минулого тижня в Запоріжжі було зареєстровано випадок ботулізму, пов’язаний з вживанням в’яленої плотви власного виробництва.
Про це повідомили в Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Хворий вчасно звернувся по меддопомогу, йому ввели протиботулінічну сироватку, тож нині його стан задовільний.
Ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
У центрі нагадують головні причини ботулізму:
- зіпсовані домашні консерви з м’яса (тушонка, паштети), риби та овочів (консервовані гриби, огірки, баклажани, помідори);
- консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені;
- в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.
Симптоми ботулізму включають:
- виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль
- початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення
- блювання, запор і здуття живота параліч дихальних м’язів
- підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.
Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів.
Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Раніше журналісти Акценту вже повідомляли про два випадки ботулізму у Запоріжжі, один з яких виявився смертельним.