Як відрізнити назофарингіт від інших захворювань верхніх дихальних шляхів?

Як відрізнити назофарингіт від інших захворювань верхніх дихальних шляхів?У європейській практиці заведено називати загальне запалення носоглотки переважно вірусної природи назофарингітом, а у народі часто — застудою. Захворювання має гостру та хронічну форму. Обидва варіанти різняться симптоматично, однак, їх об’єднує спільна ознака: під час хвороби запалюється тканина глоткових мигдаликів, а на її поверхні утворюється ексудат (слиз), унаслідок чого виникає синдром постназального затікання.

Проблема полягає в тому, що подібним симптомом можуть супроводжуватися й інші поширені недуги, лікування яких потребує іншого підходу. Щоб краще розуміти свій стан і допомогти організму впоратися з хворобою, варто розібратися, як відрізнити різні види захворювань верхніх дихальних шляхів від назофарингіту.

Як розрізнити звичайну застуду за її симптомами?

Назофарингіт є одною найбільш поширених інфекцій, яка зустрічається у людей всіх вікових груп, але особливо часто вражає дітей. Захворювання викликається понад 200 різними вірусами, найпоширенішим з яких є риновірус. Він відповідальний за 10–40% випадків застуди. Захворювання легко передається при кашлі або чханні, через контакт із зараженими поверхнями.

Симптоматика назофарингіту розділяється на початкову та додаткову:

  • До початкових проявів хвороби відносять часте чхання, ускладнене носове дихання, виділення з носа, пирхота, біль у горлі та кашель, слабкість. Ці симптоми з’являються протягом перших 1-3 днів.
  • Іноді захворювання може супроводжуватись підвищеною температурою (у перші дні до 37-38 °C), головним болем, відчуттям слабкості та ломотою в суглобах, збільшенням та болючістю задньошийних лімфатичних вузлів, рідко — закладеністю вух.

У чому різниця між назофарингітом та іншими ГРЗ?

Лікар у ході діагностики використовує метод передньої та задньої риноскопії, ендоскопічний огляд носоглотки. В деяких випадках може бути залучене пальцеве обстеження, КТ і МРТ глотки та лімфатичних вузлів шиї. Але поки ви не встигли записатися до ЛОРа, можна ознайомитися з загальною симптоматикою найбільш розповсюджених гострих респіраторних захворювань, щоб відрізнити їх від застуди:

  • Синусит — це запалення пазух носа, що часто супроводжуватися схожими із застудою симптомами, але при синуситі частіше спостерігається біль в обличчі, особливо в області лоба та щелепи. Назофарингіт рідко викликає настільки виражений біль в області пазух.
  • Ангіна, або гострий тонзиліт, характеризується сильним болем у горлі, який супроводжується високою температурою та набряком мигдаликів. У випадку застуди біль у горлі менш виражений, а температура, якщо й підвищується, то не настільки критично.
  • Грип починається раптово та супроводжується високою температурою, ознобом та сильним болем у м’язах. Назофарингіт, навпаки, має поступовий розвиток симптомів та менш виражену лихоманку.
  • Алергічний риніт має схожі симптоми із застудою, такі як чхання та нежить, для нього характерне свербіння в носі та очах, чого не спостерігається у випадку з вірусними інфекціями.

До профілактики не тільки назофарингіту, але й інших вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів відносять декілька простих кроків: регулярне миття рук, уникання контактів з хворими людьми та використання одноразових серветок при чханні та кашлі. Дотримуючись цих простих правил, ви значно знизите ризик зараження та захистите здоров’я своє та здоров’я.

Джерела

Simasek M., Blandino D. Treatment of the common cold. Am Fam Physician. 2007;75(4):515–520.

The common cold in children. Accessed May 1, 2013.

White C., Kolble R., Carlson R. The effect of hand hygiene on illness rate among students in university residence halls. Am J Infect Control. 2003;31:364–370.

Як відрізнити назофарингіт від інших захворювань верхніх дихальних шляхів?

Share this post

нет
scroll to top