Росіяни готують масований обстріл України: названо дату та ймовірні цілі

Росія готується до нового масованого ракетного удару по Україні, і найбільш ймовірна дата його здійснення — 7 жовтня, як зазначає військовий експерт Роман Світан. За його словами, після місяця відносного затишшя, під час якого активно застосовувалися дрони-камікадзе для виснаження української системи протиповітряної оборони, ворог накопичив понад сотню ракет для чергової масштабної атаки.

Роман Світан підкреслює, що Росія використовує безпілотники для виявлення позицій ППО та спробує «засушити» систему оборони перед ракетним ударом. Водночас експерт вважає, що рішення про атаку можуть ухвалити не лише з військових, а й із політичних мотивів, приурочивши її до 7 жовтня — дня народження володимира путіна.

Військові аналітики також звертають увагу на можливі цілі ударів, серед яких можуть бути українські енергетичні об’єкти. Російська армія раніше вже влаштовувала атаки по енергетичній інфраструктурі з настанням холодів, і цього року ситуація може повторитися. Світан застерігає, що ворог може спробувати повторити торішню тактику, спрямовану на знищення розподільчих мереж і трансформаторних підстанцій.

Українська система протиповітряної оборони, за словами експерта, готова до подібних викликів. Вона активно вдосконалюється, і вже зараз використовуються мобільні групи та засоби радіоелектронної боротьби, що допомагають знищувати «шахеди» ще на підльоті. Однак Росія не зменшує інтенсивність атак і намагається збільшити виробництво дронів для постійного тиску на Україну.

Роман Світан також зазначив, що для ефективнішої боротьби з безпілотниками варто залучити легкомоторну авіацію, яка може дешево і ефективно збивати ворожі дрони. Однак для протидії ракетним ударам та авіабомбам, як і раніше, критично важливо отримати більше систем ППО, зокрема, сучасні комплекси типу Patriot та SAMP/T, а також літаки F-16.

Тож Україна продовжує готуватися до можливої ескалації ракетних ударів у найближчі тижні, щоб мінімізувати їх наслідки для мирного населення та критичної інфраструктури.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top