У Запоріжжі хочуть побудувати підземну фабрику-кухню для школярів — як годують дітей зараз

У Запоріжжі хочуть побудувати підземну фабрику-кухню для школярів - як годують дітей зараз

В Запоріжжі планують реалізувати амбітний проєкт «Фабрика-кухня» за підтримки міжнародних партнерів

В Запоріжжі планують побудувати дві фабрики-кухні  одна з яких буде підземною. Це сучасні заклади, де готуватимуть їжу для тисяч школярів. Можливість реалізації проєкту голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров обговорив із делегацією Всесвітньої продовольчої програми ООН. Про це повідомили на сайті ЗОДА.

Частина шкіл у Запоріжжі перейшла з онлайн на змішаний формат навчання і стало актуальним питання харчування у закладах освіти. З часом шкіл, куди діти будуть приходити на заняття, має стати більше.

Читайте також: Які ще школи у Запоріжжі перейдуть на змішаний формат навчання

«Наше завдання – дати можливість 60 тисячам учнів навчатися в офлайн-форматі. У зв’язку з цим необхідно забезпечити шкільне харчування для дітей. Для цього плануємо побудувати дві фабрики-кухні – підземну та звичайну», – зазначив Іван Федоров.

На фабриках-кухнях готуватимуть їжу на сучасному обладнанні одразу для великої кількості шкіл. Проєкт, ініційований Першою Леді Оленою Зеленською, може забезпечити смачною і корисною їжею 30 тисяч школярів області, які навчаються офлайн.

«Ми готові надати допомогу у забезпеченні збалансованого шкільного харчування для 14 тисяч дітей молодшого шкільного віку в Запоріжжі й ще 1200 дітей молодшого шкільного віку в області», – зазначив голова програмного відділу офісу ВПП ООН у Дніпрі Йонас Лоссау.

Як повідомляється на сайті ЗОВА, ВПП ООН планує підтримувати шкільне харчування для понад 180 тисяч. дітей по всій Україні (з урахуванням шкіл в укриттях Харкова та Запоріжжя). Це стало можливим завдяки Програмі шкільного харчування у 2024-2025 навчальному році. Міжнародні партнери профінансують 30% вартості харчування учнів 1-4 класів у 16 регіонах України, включаючи Запоріжжя.

На сайті Запорізької міської ради повідомляється, що з міського бюджету Запоріжжя було виділено на шкільне харчування 10 мільйонів гривень, і ще 8 мільйонів – надала Всесвітня продовольча програма. Вона взялась компенсувати 50% вартості однієї порції протягом 2024-2025 років. Днями міська влада підписала угоду з керівництвом цієї програми.

Як пояснили zprz.city у ЗОВА, для дітей у Запоріжжі міжнародні партнери фінансують 50% вартості порції, а для області —  30%.

«Лише двом містам в Україні Всесвітня продовольча програма погодила компенсацію шкільного харчування – це Запоріжжя і Харків. Це суттєве досягнення, над яким спільно працювали команди обласної та міської влади Запоріжжя», — зазначив перший заступник департаменту освіти і науки міськради Віталій Лисенко.

Ми писали, що з 2 жовтня запорізьких дітей початкової школи почали годувати сніданками, але поки не у всіх закладах. У 2024-2025 навчальному році це безкоштовно. В тестовому режимі гаряче харчування організовано в десяти школах. Далі буде більше, по черзі. У міськраді повідомили — щотижня до цього числа будуть приєднуватися ще п’ять-сім шкіл. Систему треба доопрацьовувати, тому що кожна школа має свою специфіку.

Усього харчування організують у 71 закладу загальної середньої освіти Запоріжжя, які працюють у змішаному форматі навчання та мають початкову школу.

Як зараз організовано харчування у школах Запоріжжя і скільки коштує порція

Загалом одна порція, з урахуванням послуг кейтерингу і транспортування, обходиться близько у 96 гривень.

Система харчування, як повідомляють на сайті міськради, організована так: підрядна організація встановила у кожному навчальному закладі спеціальні шафи. Вранці розфасовані і запаковані страви привозять до школи, їх розігрівають до потрібної температури у цій шафі, а потім розносять діткам в укритті.

Вперше запроваджене харчування у формі кейтерингу, вперше використано меню Євгена Клопотенка — згідно з постановою № 305 Кабінету міністрів, яка повністю змінила підхід до збалансованого шкільного харчування. Змінені страви, порції, підходи до приготування – з акцентом на корисність і поживність їжі.

Читайте також: Трояндовий чай та гарбузовий десерт — які овочі та фрукти корисно вживати у жовтні

Діти і їхні батьки можуть залишити свої пропозиції, зауваження, скарги щодо організації шкільного харчування. В кожній школі, де  є навчання у змішаному форматі та організоване харчування для дітей перших-четвертих класів, є плакати з кьюар-кодами, всі охочі можуть пройти за посиланням на гугл-форму  і залишити свої повідомлення. Що сподобалось чи ні, порції великі чи малі, страви холодні чи гарячі, смачні чи не дуже.

Сьогодні в меню у запорізьких учнів початкової школи були макарони з сиром, сирна запіканка, салат з буряка, банан, печиво і напій.

Ми писали, що в обласній владі роз’яснили, чи можуть запоріжці користуватись укриттями у школах.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top