Затримали та кинули до в’язниць — де перебувають викрадені журналісти з Мелітополя

Затримали та кинули до в'язниць - де перебувають викрадені журналісти з Мелітополя

Чотирьох журналістів затримали в один день — 20 серпня 2023 року, ще одного — 11 липня 2022 року

Понад рік як окупанти затримали у Мелітополі п’ятеро журналістів, серед яких і працівники медіа «РІА Південь». Організація «Репортери без кордонів» (RSF) розшукали викрадених медійників та розповіли де вони зараз перебувають.   

Читайте також: Готував «диверсії на залізниці» — у Мелітополі окупанти затримали 25-річного хлопця

Чотирьох журналістів затримали під час масштабної облави 20 серпня 2023 року. Першим був Георгій Левченко — адміністратор телеграм-каналі «РІА-Мелітополь», який на той момент налічував понад 80 тисяч підписників. Відео затримання журналіста пізніше показували по російському телебаченню. Там Левченко перебуває в неймовірному стресі.

У жовтні 2024 року фсб росії звинуватила Левченка в передачі українським спецслужбам інформації про російських військових. Точне перебування Левченка наразі невідомо.

Авторів каналу «Мелітополь — це Україна» Яну Суворову та Владислава Гершона затримали також вранці 20 серпня. Їх так само зняли на камеру, як і Левченка, змусивши зізнатися у «намірах брати участь у диверсійних операціях». Хоча жодних доказів про це не було продемонстровано.

Наразі обидва журналісти знаходяться у Маріупольському СІЗО. До цього їх кілька разів переводили з одного ізолятора в інший, навіть селили до камер рецидивістів. Зазначається, що деякі камери були настільки переповнені, що ув’язненим доводилося спати стоячи.

Анастасію Глуховську, журналістку «РІА-Мелітополь», окупанти затримали також 20 серпня, хоча після повномасштабного вторгнення вона призупинила свою діяльність. Її довгий час утримували в бутіку DIY, перетвореному на імпровізовану в’язницю, а потім перевели в СІЗО в селі Приазовське. Глуховську звинувачують у тероризмі та зараз утримують в ростовській області.

RSF також з’ясували обставини затримання мелітопольця Євгенія Ільченка, який запустив власний Telegram-канал, щоб повідомити про російську окупацію свого міста. Ільченка заарештували 10 липня 2022 року і через кілька тижнів направили на примусові роботи. Як пишуть у RSF, Ільченко потрапив по суті у рабство. Він копає окопи для окупантів та «допомагає» російським окупантам, проти своєї волі.

Раніше ми розповідали, що окупанти збираються судити бердянця, якого звинувачують у підриві ЛЕП.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top