Російська пропаганда поширює фейк про ігрові приставки, які кладуть до могил українських військових

Окупаційні та прокремлівські телеграм-канали запустили новий фейк — скріншот оголошення, яке нібито було розміщене ритуальною службою СКП «Спецкомбінат ПКПО». В оголошенні просять родичів загиблих не класти в труну цінні речі — телефони, прикраси, ігрові приставки, держнагороди, гроші чи зброю, бо це нібито провокує вандалізм та розкрадання могил.

Так, окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» опублікував допис з фото текстового оголошення, що нібито розміщений на інформаційному стенді  у київській ритуальній службі.

«Просят не класть в гроб военным ценные вещи: телефоны, государственные награды и особенно игровые приставки, потому что потом могилы разрывают вандалы.  Игровые приставки особенно доставляют. Не наигрались ещё?», — зазначає телеграм-канал.

Насправді ця інформація є фейковою. Видання «Вокс Україна» відправило запит до ритуальної служби СКП «Спецкомбінат ПКПО» і та категорично спростувала будь-які повідомлення про подібні оголошення. Представники служби підтвердили, що такі заяви ніколи не робилися і не публікувалися. Росіяни навмисно створили цей фейк, щоб дискредитувати Україну та поширювати дезінформацію.

Активний пошук фото з оголошенням у Google показує, що його активно поширюють російськомовні джерела. Крім того, публікації з цією інформацією з’явилися на сторінках, що ведуться іншими іноземними мовами та водночас активно підтримують кремлівські фейки.

Це не перший випадок поширення подібної брехні. Раніше кремлівські пропагандисти вигадали історію про те, що дружини загиблих бійців ЗСУ нібито кладуть у труни телефони, щоб «повідомити їм про перемогу над Росією». Такі вигадки спрямовані на дискредитацію українців і створення абсурдних сюжетів для російської аудиторії.

За словами експертів у сфері ритуальних послуг, певні традиції дійсно передбачають обмеження на певні речі в труні. Наприклад, не рекомендується класти листи зі співчуттями, фотографії живих людей чи живі квіти. Однак жодна з офіційних ритуальних служб не вказувала на заборону щодо таких предметів, як телефони чи ігрові приставки.

Отже, цей черговий фейк є частиною цілеспрямованої дезінформаційної кампанії Росії, спрямованої на дискредитацію України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запорізькій області окупаційна влада поширює фейки про співпрацю України з терористами у Сирії.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top