Більше не кандидатка: Верховний суд Румунії зняв проросійську кандидатку з президентських перегонів

Верховний суд Румунії виключив проросійську ультраправу кандидатку Діану Шошоаке зі списку кандидатів у президенти на майбутніх виборах.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Румунія, член ЄС і НАТО, має провести президентські вибори 24 листопада і 8 грудня (два тури), а між ними відбудуться парламентські вибори.

У суботу Конституційний суд Румунії зустрівся, щоб обговорити юридичні претензії, висунуті проти шести кандидатів. Він відхилив п’ять, але прийняв скаргу проти Шошоаке, не пояснивши свого рішення. Зазначається, що зазвичай суд оприлюднює детальні пояснення своїх рішень пізніше.

Шошоаке, яка під час винесення рішення вела пряму трансляцію на Facebook, заявила своїм підписникам: «Це доводить, що американці, євреї та Європейський Союз змовилися сфальсифікувати румунські вибори ще до їх початку».

Попередньо повідомлялося, що взяти участь у президентських виборах планували близько 20 політиків. Серед них – Діана Шошоаке, лідерка «SOS Румунія», невеликої ультранаціоналістичної євроскептичної опозиційної партії, яка несподівано здобула два місця в Європейському парламенті в червні. Опитування громадської думки показують, що лівий соціал-демократ прем’єр-міністр Марчел Чолаку, швидше за все, пройде до другого туру президентських виборів.

Хоча роль президента у Румунії здебільшого церемоніальна, до його повноважень входить висунення кандидатури прем’єр-міністра після виборів і призначення суддів і прокурорів. Вони також включають нагляд за зовнішньою політикою, а це означає, що новий президент відіграватиме вирішальну роль у підтримці Румунією України.

Як повідомляв Укрінформ, президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що його країна повністю підтримує Формулу миру президента Зеленського та буде підтримувати Україну та українців стільки, скільки це буде потрібно.

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3913394-verhovnij-sud-rumunii-znav-prorosijsku-kandidatku-z-prezidentskih-peregoniv.html

Сообщение Більше не кандидатка: Верховний суд Румунії зняв проросійську кандидатку з президентських перегонів появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top