У Запоріжжі відреставрували старовинні меблі з Гуляйполя

Запорізькі історики завершили реставрацію столітньої вітрини з Гуляйполя. Цей раритет рубежу ХІХ-поч.ХХ ст. і їм передали віддали за тиждень до великої війни…
“Після початку повномасштабного вторгнення росіян ми евакуювали її до Запоріжжя де вже у 2024 році почали її реставрацію у нашій дослідно-реставраційній лабораторії”, – повідомив невтомний рядівник  Гуляйпільських старожитностей Сергій Звілінський.
“Такого виду меблі не були атрибутом селянського побуту. Скорніш за все, першочергово вона була елементом інтер’єру будинку заможних гуляйпільських міщан чи котроїсь із колишніх поміщицьких садиб навколо Гуляйполя.
Такі вітрини найчастіше ставились у вітальнях, а в них зберігався найкращий посуд та столові прибори для сервірування столу.
Маємо надію, що всі ці речі після війни повернуться у Гуляйполе і будуть експонуватись у нашому музейному просторі де вони б і мали бути”, – розповідає Сергій Звілінський.
Чи були у ваших родинах старі меблі які вам дістались від батьків, бабусь, дідусів, прабабусь, прадідусів? – питають історики.
“Мій дід був червонодеревщиком робив такі меблі,..  коли був час вільний від меблів робив скрипки. Таких майстрів майже немає вже і все руками не було тоді в нього електричного нічого все рубанком”, – прокоментувала гуляйпільчанка Alena Proskurova.
Проєкт створення реставраційної лабораторії реалізовано ГО “Гуляйпільські старожитності” за підтримки Європейського союзу в межах програми House of Europe

Сообщение У Запоріжжі відреставрували старовинні меблі з Гуляйполя появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top