Вперше за 70 років — запорізький фотохудожник повернувся на пенсії до старої любові та відкрив виставку

Вперше за 70 років - запорізький фотохудожник повернувся на пенсії до старої любові та відкрив виставку

У фотоклубі відкрили першу фотовиставку Павла Тодорова

Багато різноманітних портретів та трохи хмаринок — на виставці запорізького фотохудожника Павла Тодорова можна побачити близько півсотні світлин за 10 років. Це його перша персональна виставка. 

Павло Тодоров відкрив її у свій ювілейний день народження — 7 жовтня йому виповнилося 70. (До речі, відкривати виставку у день народження стало популярною традицією у запорізьких фотохудожників).

Читайте також: Варіації на тему Ван Гога з українським присмаком — у Запоріжжі відкрили дивовижну виставку

Цікавлюся:

— Павло Петрович, чому виставляєтеся вперше за 70 років?

— У фотоклубі я не дуже давно, прийшов у 2018 році. Посвідчення Спілки фотохудожників України отримав 2020 року, — розповідає zprz.city Павло Тодоров.

– Ким ви працюєте?

– Я пенсіонер. А до того був кадровим робітником, все життя пропрацював на електровозоремонтному заводі газорізником.

— А як захопились фотографією?

— Це стара любов. У 14 років у піонертаборі побачив, як чоловік фотографував, а потім у лабораторії проявляв фотографії. Мене це схвилювало! Почав цікавитися, попросив батьків купити фотоапарат. У школі я знімав усе, що тільки можна. В армії трохи знімав. Але після армії до пенсії не знімав нічого.

— Чому?

— Ніколи було – сім’я, діти, робота. А на пенсію пішов і вирішив повернутись до старого улюбленого захоплення. Купив цифровий фотоапарат, почав знімати. Мій товариш, фотохудожник Олександр Борщевський, з яким ми ще й любимо займатись виноградарством, порадив прийти у фотоклуб. Тут подивилися мої роботи та прийняли, з того часу я у фотоклубі.

– А ось знімків винограду на виставці немає. Що найбільше любите фотографувати?

— Улюблена тема – вуличний портрет. Але на цій виставці я вирішив дати більше постановочних портретів, це таке перше знайомство з глядачами. А виставка вуличних портретів буде наступною.

Відомий портретист, голова Запорізької обласної організації НСФУ Олег Бурбовський так оцінив виставку:

«Павло Петрович – дуже своєрідний фотохудожник. Головне у його творчості – портрет, знятий на пленері. Він знімає портрети людей в середовищі – на різних заходах, на вулиці, на природі, у цьому своєрідність його робіт. У нього багато образів наших козаків – фото добре передають дух козацтва».

Під час першого обстрілу Запоріжжя КАБами у фотоклубі вилетіло 12 стекол

Звертаю увагу, що на вікнах фотоклубу додалося фанери.

«Вилетіло 12 стекол в  перший обстріл Запоріжжя КАБами (в ніч з 22 на 23 вересня. — Ред.). Фанеру нам привезли комунальні служби й ми самі все вставили. Частково вставили скло. А два роки тому (6 жовтня 2022 року. — Ред.) від вибухової хвилі вилетіли й рами», — відповідає на моє запитання Олег Бурбовський.

***

Фотовиставка Павла Тодорова буде працювати у фотоклубі орієнтовно до 25 жовтня.

27 жовтня, в день народження найкреативнішого фотохудожника Євгена Кома (Запоріжжя-Одеса),  планується відкриття його виставки.

Адреса фотоклубу: просп. Соборний, 159, зупинка «Вулиця Миру».

Читайте також: У Запоріжжі відбудеться літературно-мистецький фестиваль — хто з українських письменників приїде

Час роботи: з вівторка по п’ятницю, з 10.00 до 17.00.

Вхід безкоштовний.

Ми писали, що у Запоріжжі вперше відбудеться знаменитий GOGOLFEST — подробиці.

Фото автора

Вперше за 70 років - запорізький фотохудожник повернувся на пенсії до старої любові та відкрив виставку Вперше за 70 років - запорізький фотохудожник повернувся на пенсії до старої любові та відкрив виставку Вперше за 70 років - запорізький фотохудожник повернувся на пенсії до старої любові та відкрив виставку Вперше за 70 років - запорізький фотохудожник повернувся на пенсії до старої любові та відкрив виставку Вперше за 70 років - запорізький фотохудожник повернувся на пенсії до старої любові та відкрив виставку Вперше за 70 років - запорізький фотохудожник повернувся на пенсії до старої любові та відкрив виставку

Джерело

Share this post

нет
scroll to top