Не відкривають під час тривог — чи несуть відповідальність винні за зачинені укриття у Запоріжжі

Не відкривають під час тривог - чи несуть відповідальність винні за зачинені укриття у Запоріжжі

Поки немає можливості карати відповідальних осіб, адже законопроєкти ще не прийняті

Ми повідомляли, що під час останньої перевірки укриттів у Запоріжжі 49 з них виявилися зачиненими. Про те, чи можна покарати відповідальних осіб, розповів на брифінгу заступник голови ЗОДА Євген Мироненко.     

Читайте також: Захист у шаговій доступності — у Запоріжжі хочуть побудувати 100 укриттів-зупинок

Наразі, подібних інструментів притягнення до відповідальності, немає. У Верховній Раді України лежать два законопроєкти, які могли б впорядкувати відповідальність за зачинені укриття, але, на жаль, їх не розглядають.

Обласна державна адміністрація зверталася з відповідним зверненням і до голови Верховної Ради України, і до народних депутатів України від Запорізької області, проте процес поки не рушає з місця.

Існує 135 стаття (Залишення в небезпеці) Кримінального кодексу України, за якою можна притягнути до відповідальності відповідну особу, яка є утримувачем укриття.

Але ця стаття вступає в дію, коли йдуть наслідки. Як це було, наприклад, в місті Києві, коли сторож не відкрив укриття поліклініки й загинули люди.

«Тому звертаюся до всіх балансоутримувачів укриттів. Знаєте, обстріли у нас йдуть хаотично і відповідальність безпосередньо буде. І буде в першу чергу на тій людині, яка відповідає за доступ до укриття. Треба з розумінням відноситься до людей, бо ми всі потребуємо безпечних умов на випадок загроз з боку ворога», — звернувся Євген Мироненко.

Перевірки укриттів здійснюють кожні 2-3 місяці, а також під час самих тривог працівниками поліції. Фіксується від 20% до 25% закритих укриттів під час тривог.

Також Запорізька прокуратура доволі дієво, за словами Євгена Мироненка, змушує відповідальних за укриття приводити їх в належний стан. Зе весь час було скеровано 42 позови, з яких 28 — задовольнили, а 10 — привели в дію. Це 10 укриттів, які вміщують загалом 1350 осіб.

Заступник голови ЗОДА показав список постійних порушників, яких найчастіше зачиняють укриття під час тривог. Це переважно мешканці ОСББ у Вознесенівському та Шевченківському районах. Перелік можна побачити на фото.

Раніше ми розповідали, що запоріжці можуть користуватися укриттями у школах, але у спеціально визначений час.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top