У Запоріжжі зафіксували перевищення фенолу в повітрі в 4 рази

Метеорологи опублікували характеристику забруднень повітря в Запоріжжі в період з 30 вересня по 5 жовтня.

Про це повідомляє Акцент з посиланням на Запорізький ЦГМ.

За результатами досліджень Комплексної лабораторії спостережень за забрудненням природного середовища Запорізького ЦГМ у період 30 жовтня – 05 жовтня 2024 року середньодобові концентрації забруднювальних речовин в атмосферному повітрі Запоріжжя були перевищені за наступними домішками:

  • завислі речовини (пил) — 1,3 ГДК с.д.
  • діоксид азоту – 1,1-2.1 ГДК с.д.
  • фенол – 1,9-2,6 ГДК с.д.
  • формальдегід – 2,4-4,1 ГДК с.д.

ГДК с.д. — середньодобові гранично допустимі концентрації забруднювальних речовин в атмосферному
повітрі населених місць, затверджені наказом МОЗ України №813 від 10.05.2024

Чим шкідливі фенол і формальдегід?

За науковими даними встановлено, що пил, пари та водний розчин фенолу дуже швидко всмоктуються, подразнюють слизові оболонки і мають вплив на нервову систему. До ознак гострого отруєння фенолом відносяться: чхання, кашель, запаморочення, головний біль, блідість шкіри, нудота. При важкому отруєнні може настати втрата свідомості.

При потраплянні формальдегіду у організм спостерігаються блідість, загальне нездужання, головний біль, утрудненне дихання. При потраплянні формальдегіду вражається нервова і репродуктивна системи та очі.

При постійному вдиханні фенолу і формальдегіду можуть виникати гострий бронхіт, запальні процеси слизової оболонки очей, наростаючі запаморочення, утруднення дихання, відчуття страху, нудота, слабкість.

Подписывайтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top