Годинка догляду за внутрішнім світом

Коли люди навіть у найскладніші часи не опускають руки, а гуртуються, навчаються, реалізовують проєкти, – гостро відчуваєш: Перемога не за горами. Таку впевненість авторка цих рядків відчула, познайомившись з різноманітними ініціативами, які впроваджуються у Михайлівській сільській територіальній громаді.

Дивіться самі: тут активно діє Молодіжна рада, працює Жіночий клуб, облаштовується Дитячий безпечний простір, не пасе задніх ветеранська організація. Взагалі у Михайлівській сільській громаді сформувався кластер, де тісно співпрацюють соціальні служби, заклади освіти, культури та громадські ініціативи.

Олена Шульженко, Алла Наконечна, Віра Ліліченко

Більшість подій відбувається на базі місцевого комунального закладу «Центр культури та дозвілля», яким керує Олена Шульженко. А ініціаторкою і «мотором» багатьох проєктів є керівниця гуртка дитячої творчості і молодіжна працівниця Алла Наконечна.

Активній громаді світ допомагає

На початку повномасштабного вторгнення пані Алла пройшла курси в Академії керівних кадрів Міністерства культури та інформаційної політики України. Завдяки навчанню вона оволоділа методиками арт-терапевтичної роботи. Гармонізувати психологічний стан і знімати стреси, мабуть, найбезпечніше через образи і метафори, які можна знайти у багатьох видах мистецької діяльності. Пані Алла є також фасилітатором у громаді ГО «Десяте квітня», яка пропонує багато навчань: із проблематики гендерно-обумовленого насильства, з правових питань, надання першої домедичної допомоги тощо.

Хто в умовах війни найбільше вразливий? Діти та молодь. Тож замість невеличкої кімнатки, де проходили заняття дитячого гуртка, вирішили створити «Креативний молодіжний простір». Для цього перебудували й відремонтували приміщення, а обладнали його з допомогою міжнародних партнерів. Тобто написали, захистили і реалізували проєкт «Людський вимір – інклюзивні дані для стабільності та розвитку».

“Активним громадам Міжнародна організація з міграції [МОМ] запропонувала цей проєкт задля проведення освітньої та культурно-масової роботи, надання психолого-соціальної підтримки, і ми скористалися цією можливістю, – розповідає Алла Наконечна. – Обладнання профінансувало Міністерство закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади”.

Молодіжна рада ініціює «Мамський двіж»

У цьому просторі тепер відбувається купа активностей для різних верств мешканців.

По-перше, тут проводить засідання Молодіжна рада. Її ядро складає більше десятка активних хлопців та дівчат, які мешкають у різних населених пунктах громади, які разом прибирають сміття коло річки, організовують велопробіг, волонтерять. На нещодавньому Дні села молодь провела захід «Журавлики пам’яті та надії», присвячений полеглим та зниклим безвісти воїнам. Причому донат було зібрано ще до події.

Одна з крайніх ініціатив Молодіжної ради – «Мамський двіж». Це такий клуб молодих батьків з дітьми дошкільного віку. Ідея полягає в тому, що мамусі разом проводять час як у самому просторі, так і на природі, діляться досвідом, допомагають одна одній.

Двічі на місяць у «Креативному молодіжному просторі» відбуваються вистави лялькового театру. Власноруч створеного, простого, але від того не менш цікавого. “Дітям фактично все одно, скільки коштує антураж – п’ять тисяч чи п’ять копійок, – каже пані Алла. – Ми переконалися, що саморобні, з серцем зроблені ляльки та розфарбована «розкладка» з фанери дають такий самий терапевтичний ефект”.

Днями там показували «Мудру перепічку» – наше прочитання
«колобка», але без травматичних подробиць. А потім діти залюбки відтворювали героїв казки у пластиліні.

До «Креативного молодіжного» додається «Дитячий безпечний простір»

Тут є ігротека, ноутбуки, інші гаджети, доступ до Інтернету, переобладнано бібліотеку, тож до 19.00 часті гості простору – підлітки. Які приходять сюди пограти, помалювати, почитати.

До речі, бібліотека, якою завідує Віра Ліліченко, активно й водночас ненав’язливо залучає дітей до читання. Нещодавно придбано нові книжки, з якими дітей знайомлять і пропонують після читання намалювати героїв, а потім і «переписати» казку чи оповідання по-своєму.

По суботах у «Креативному молодіжному просторі» займається логопедичний гурток «Балакунчик», яким керує переселенка з Токмака Олена Жадько. Але уже зараз ГО «Проліска» у партнерстві з ГО «Десяте квітня» ремонтує й облаштовує окреме приміщення для майбутнього «Дитячого безпечного простору».

“COVID, війна… На жаль, у багатьох дітей є затримка в розвитку мовлення – неорганічне враження через постійну стресову ситуацію, – розповідає Алла Наконечна. – Майже 20 діточок ходять на заняття логопедичного гуртка, які зараз в інші дні, крім суботи, відбуваються у школі. А в результаті реалізації цього проєкту матимемо окрему кімнату з логопедичним обладнанням і устаткуванням, яке пообіцяло надати Агентство ООН у справах біженців [УВКБ ООН].

Жіночі ініціативи: допоможи собі та іншим

Крім того, щоп’ятниці у «Креативному молодіжному просторі» відбуваються засідання Жіночого клубу. «Годинка догляду за своїм внутрішнім світом» – так тепло називаються заняття з арт-терапії. Тут і створення метафоричних асоціативних картин, що допомагає виявити внутрішні проблеми, заняття з нейрографіки, казкотерапія.

Затребувані й різноманітні майстер-класи [наприклад, як пекти хліб на природній заквасці], і поради фахівців – у тому числі, з косметології.

Великою популярністю у членкинь Жіночого клубу користуються фотосесії. Який романтичний вигляд мали мешканки громади, котрі з’являлися на «подіумі» в образах літературних героїнь Джен Ейр та Скарлет о’Хара – у супроводі відповідно вдягнених чоловіків!




Не менший успіх мав фотопроєкт на підтримку кампанії «Долучайся до «Штурму», коли жінки прикрасили себе капелюшками у вигляді квітів.

Жіночий клуб допомагає організовувати благодійні ярмарки на підтримку наших захисників, бере участь у всіх заходах «Центру культури і дозвілля» до державних свят [до Дня молоді плели гобелени з трав та ферментували чаї з садових рослин, до Дня Незалежності влаштували «Поетичний марафон», до Дня села провели майстер-клас за донат для наших захисників], тісно співпрацює з іншими організаціями громади. Зокрема, і з ветеранською, яку очолює Петро Музика.

Річка, що весь час змінює напрямок

“Наші поважні ветерани акумулюють діяльність, коли треба в чомусь іти на прорив, – посміхається Алла Наконечна. – Це, так би мовити, наша ударна сила. А ми – як річка, що постійно діє, весь час змінюючи напрямок. Мій концепт: головне – почати роботу і робити маленькі кроки. Поступово це обростає людьми, досвідом і ресурсами. Була кімнатка – став «Креативний молодіжний простір”. А буде і «Безпечний дитячий простір». І ще багато чого”, – впевнена Алла Наконечна.

А ще у Михайлівській сільській громаді є громадська організація «Відбудова, зміцнення, розвиток», яка також провадить дуже активну діяльність. З її здобутками «МИГ» познайомить читачів у наступних спецвипусках.

Ганна ЧУПРИНА, фото авторки

Сообщение Годинка догляду за внутрішнім світом появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top