Проходив практику у кафе і працював у «Магара» — найвідоміший «Довгоносик» розповів про життя у Запоріжжі

Проходив практику у кафе і працював у "Магара" - найвідоміший "Довгоносик" розповів про життя у Запоріжжі

Відомий актор Віктор Андрієнко виріс біля вокзалу «Запоріжжя-2» та любив пішки гуляти містом

Наш земляк, актор Віктор Андрієнко буквально прокинувся знаменитим після виходу незвичайного телесеріалу «Шоу довгоносиків». Втім, за більш як 40 років акторської кар’єри він знявся в понад 100 фільмах і серіалах. До речі, 19 вересня Віктору Андрієнко виповнилося 65 років.

Ми писали, що 7 жовтня розпочався показ другого сезону серіалу «Зв’язок», де знявся Віктор Андрієнко. Про свої враження від серіалу актор розповідав на зустрічі з глядачами, під час Запорізького міжнародного кінофестивалю ЗIFF, на якому він був зірковим гостем. Спілкування, де була присутня й журналістка zprz.city, проходило в одному з просторів-укриттів.

Читайте також: У новому сезоні серіалу «Скажені сусіди» з’явиться актриса Ольга Сумська — коли покажуть

Був кулінаром-кондитером і проходив практику в кафе «Марічка»

Втім, на цій зустрічі, що йшла понад півтори години, Віктор Андрієннко розказав багато цікавого. Зокрема, так розповів про початок шляху до акторства:

— Моя перша професія — кулінар-кондитер. Я проходив практику у кафе «Марічка», що було поруч з театром імені Магара, тоді він називався «Щорса». У цьому театрі я працював монтувальником, а потім поїхав з ним на гастролі й тут же відправився поступати в інститут, поступив.

Гастролі проходили у Житомирі. Я вийшов на дорогу і за ювілейний рубль доїхав від Житомира до Києва. Вийшов на Шулявці. Тоді я не знав, що вийшов на цій точці, де пройшло все моє життя. Там — кіностудія імені Довженка;  будинок, де я буду жити через 20 років; «общага» циркового училища, де буду жити через чотири роки; дім режисера «Довгоносиків» Віктора Приходька; будинок Гаріка Конна, який писав тексти для «Довгоносиків»; місце, де через 30 років буде канал «СТБ». Тобто, я встав саме туди, де все це пройшло — потрапив туди, куди треба.

В інституті почав працювати каскадерам. Актором мене в кіно не брали. Так сталось, що в одного режисера проби пройшов, а він помер. Другий теж помер. У Миколайчука проходив проби, він теж пішов з життя. І коли Давид Черкаський запропонував мені позніматись у його мультфільмах, я дуже хвилювався за його здоров’я, казав, що може не треба. Але все закінчилось добре.

Страшна шкільна історія

На запитання zprz.city,  в якій запорізькій школі вчився, в якому районі міста виріс Віктор Андрієнко відповів:

— Що виросло, то виросла, як казав Кучма. Спочатку була 84 школа. Потім нас перевели у 15 школу, зробили там технічне виробництво (мабуть НВК — навчально виробничий комплекс, коли старшокласники раз на тиждень освоювали обрану професію. — Ред.). По середах у нас було виробництво, тож я кулінаром став.

Вчився у 15-й школі, але не довчився — посварився з директором. Я йому сказав, що так люди не роблять, правду сказав. А він відповів, що якщо Андрієнко не подобається в школі, завтра можна не приходити. Що, якщо Андрієнко не буде у школі, то школа буде краща. Я відповів: «Домовились»  і більше в школу не прийшов. Директора, правда, чуть з партії не вигнали, але то інша історія.

І на наступний день я вже працював, знайшов роботу в театрі монтувальником. Мені вже було 17 років, але мене взяли, хоча по закону мали приймати тільки з 18 років. Через тиждень я склав екзамен у вечірню школу. І поки мої однокласники закінчували звичайну школу, я вже закінчив вечірню, тому що треба було їхати з театром на гастролі.

Я дуже вдячний моїм батькам. Коли у шостому класі на зборах з батьками мене запитали, ким хочу стати, я сказав, що артистом. Всі заржали, а папа сказав: «Давайте не будемо. Це його мрія. Хай він мріє».

А коли директор сказав мені, щоб я більше не приходив, там була страшна історія. Я прийшов в себе десь на стадіоні. Не знаю, як я туди потрапив. Я вночі сидів на стадіоні «Локомотив» — там, де Запоріжжя-2, залізничний парк. Виявляється, мене шукали.

Я  тоді зайшов додому і сказав папі й мамі: «В школу більше не піду. З завтрашнього дня буду працювати й вчитися в вечірній школі». І вони нічого мені не сказали.

Сорок рейок до драмгуртка

Щодо свого району в Запоріжжі Віктор Андрієнко розповів:

— Я виріс в районі вокзалу «Запоріжжя-2». Якось їхав з одною творчою людиною на фестиваль, він каже: «Віктор, вибачаюсь, я хроплю» — «Дєточка, я жив на Запоріжжі -2 — 40 путей, вночі збирають ешелони, весь час щось оголошують і оттакі ліхтарі світять тобі в вікно».

Пізніше, коли я жив в «общазі» в театральному і в консерваторії, то мені що на дудки грають, що чечітку б’ють — є спав нормально.

— Є у вас улюблені місця у Запоріжжі?

— Улюблені місця — Запоріжжя. Не можна поділити, сказати — Хортиця… Само собою, Хортиця. Правий берег, я туди просто приїжджав, дивився, гуляв — зелений, красивий район. Парк «Дубовий гай» — це для мене шматок серця. Та все.

Я весь час у Запоріжжі ходив пішки. І вважав, що якщо я все бачу, то це недалеко. Тому я пішки міг піти у Шевченківський район, ще кудись.

Я вчився у драмгуртку у Віри Давидівни Афанасьєвої. Вона весь час міняла палаци культури — то була в «Дробязко», то в Шевченківському, то в ЗТЗ, і я весь час за нею їздив.

Так, від Запоріжжя-2 до Шевченківського ПК треба пройти сорок рейок. У шостій заняття починались, о дев’ятій закінчувались. І мої батьки терпіли. що я ходив туди й назад, після дев’ятої вечора, пішки.

…Як розказав Віктор Андрієнко, зараз він активно займається проєктами для дітей. Про це, та про те, чи планує він відновити «Шоу довгоносиків»,  розповімо в одній з наступних публікацій.

Ми писали, що актриса Ольга Кіяшко розповіла про зйомки у «Жіночому лікарі», життя у запорізькому гуртожитку та стосунки з кіборгом Вячеславом Зайцевим.

Фото автора

Джерело

Share this post

нет
scroll to top