90% захисних споруд на Запоріжжі не пристосовані для людей з інвалідністю —Мироненко про перевірку укриттів

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Сховище в середмісті Запоріжжя. Суспільне Запоріжжя

У Запорізькій області існує 1403 споруди цивільного захисту — серед них сховища, протирадіаційні та найпростіші укриття. Втім з них 90% — не пристосовані для людей з інвалідністю, а 13% — непризначені для використання.

Про це сьогодні, 8 жовтня, під час брифінгу повідомив заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко.

Нині у Запорізькій області функціонує 1403 споруди цивільного захисту, зокрема

  • 1050 — найпростіші укриття;
  • 258 — сховища;
  • 95 — протирадіаційні укриття.

«Захисні споруди цивільного захисту діляться на три категорії. Це сховище, які мають відповідне маркування і відповідні ДБНДержавні будівельні норми, норми нормативні, правові. Є протирадіаційні укриття, які надзвичайно масштабні та надзвичайно міцні. Є ряд найпростіших укриттів, якими переважно користуються більшість нашого населення», — зазначив Євген Мироненко.

Євген Мироненко, заступник очільника Запорізької ОДА, під час брифінгу, 08.10.2024 року. Суспільне Запоріжжя

За словами заступника голови ЗОДА, перевірці підлягали 1295 об’єкти цивільного захисту (адже з них 108 — розміщені в районах бойових дій Пологівського та Василівського районів). За результати моніторингу стану укриттів, більшість з них (87%) є придатними для використання:

«Зазначаю, що станом на даний час кількість придатних укриттів, це я взагалі кажу зараз за обсяг, 1127 об’єктів. Тобто 87% від заявлених укриттів є придатними. Кількість непридатних з технічних причин до укриття це 168 об’єктів. 13% від загальної цифри», — повідомив Євген Мироненко.

Ситуація з укриттями, що розташовані на території обласного центру, майже аналогічна — придатними для використання є 86%.

«Міський фонд захисних споруд цивільного захисту складає 1152 об’єкти. Зазначу, що із цих 1152 об’єктів придатних до укриття 991 укриття. Це 86% від загальної кількості безпосередньо визначених нами укриттів. Кількість не приданих з технічних причин до укриття 161 об’єкт. Це 14%», — повідомив Євген Мироненко.

Поза тим, у Хортицькому районі міста Запоріжжя зафіксовано найменше укриттів — це пов’язано зі специфікою забудови.

Інтерактивна карта з позначенням захисних споруд Запорізької області. Скриншот інтерактивної мапи укриттів

Під час перевірки 49 укриттів у області (з них 48 — на території Запоріжжя) виявились зачиненими під час повітряної тривоги. Зокрема, серед тих, хто закриває сховища виявились ОСББ у Вознесенівському та Шевченківському районах міста. Серед методів попередження цьому — використання кодових замків, зазначив Євген Мироненко:

«Зараз на 10 об’єктах тестується така система в місті. Ціна від 6 до 10 тисяч на цей замок. Люди могли б зробити всі замки по укриттях. Скажімо, хоча б не комунальної власності, де там оперативно можна відреагувати, а там в об’єктах ОСББ, якщо вони там бояться, зачиняють. І, в принципі, всім містянам надати відповідні ключі доступу. Тим самим можна і провести, скажімо так, опис тих людей, які проживають у нашому місті».

Окрім цього майже 90% укриттів не є пристосованими для людей з інвалідністю — цю проблему планують вирішувати поступовим ремонтом захисних споруд, зазначив заступник голови ЗОДА:

«Цифра колосальна, аж страшно її називати, непристосованих. Близько 90%.Ті об’єкти, які приводяться в порядок (або ремонтуються або споруджуються нові укриття) там це все передбачено. Є укриття у дворі на проспекті Соборному, там класне укриття, на 130-150 осіб. Там є пандуси. будуються підземні школи за всіма вимогами. Також центр безпеки в Матвіївській громаді і в Широківській громаді, там все це передбачено».

Євген Мироненко під час перевірки одного з укриттів в середмісті Запоріжжя. Суспільне Запоріжжя

Після брифінгу за участі заступника очільника ЗОДА відбулася перевірка одного з укриттів, на яке були скарги містян у соцмережах напередодні. Зокрема, про бруд у сховищі розповіла жителька Запоріжжя Наталія:

«Укриття у плачевному стані: бруд, цигарки. Там постійно матраци, хтось ночує й взагалі… Не прибрано, жахливо там. Але головне — відчинене. Вмикають світло, є стільці, столи. Я тут не живу, як до онука приїжджала, ходили щовечора. От минулого тижня ми ходили щовечора, як був приліт, КАБи, туди діти ходять».

Наталія, жителька Запоріжжя. Суспільне Запоріжжя

Під час перевірки укриття виявилося відкритим, втім потребує приведення до ладу: прибрати бруд, зайві речі та стенди часів СРСР.

Сховище у середмісті Запоріжжя: у приміщенні пил, старі радянські стенди, меблі та матраси. Суспільне Запоріжжя

Читати ще

Читати ще У Запорізькій ОВА та міськраді нагадали, що з вечора до ранку можна користуватися шкільними укриттями

Читати ще Рік поспіль: стан модульних укриттів у Запоріжжі

Читати ще У Запоріжжі комбіноване модульне укриття запрацювало через дев’ять місяців після встановлення

Share this post

нет
scroll to top