Власна справа, нова освіта та суспільно корисні роботи: що у Запоріжжі пропонують ВПО

Через повномасштабне вторгнення понад 70% Запорізької області перебуває в тимчасовій окупації РФ. Економіка регіону дуже швидко відчула на собі негативні наслідки військової агресії. Значна кількість роботодавців повністю зупинила або вимушена була скоротити свою діяльність, а частина мешканців обласного центру та інших населених пунктів регіону виїхали в пошуках більш безпечного місця.

Проте є і ті, хто знайшов нову домівку саме у Запоріжжі. Таких людей понад двох сотень тисяч. Серед них є ті, хто розпочав власну справу, хоча є і ті, хто досі шукає роботу.

Офіційно безробітні

За офіційними даними, сьогодні на обліку в обласній службі зайнятості перебуває 3,5 тисячі безробітних (це здебільшого представники торгової сфери, галузі економіки, охорони здоров’я, освіти), переважна більшість – це жінки. Керівниця Запорізької обласної служби зайнятості Зінаїда Бойко каже, що на сьогодні база вакансій налічує більше 1,5 тисяч пропозицій роботи.

«Відбувається зростання попиту роботодавців на працівників. Але на жаль, загострилися проблеми професійно-кваліфікаційного дисбалансу та нестачі кваліфікованих кадрів. З початку року 2024 року до Запорізької обласної служби зайнятості було подано 5 тисяч вакансій, з яких 2,4 тисячі було укомплектовано”, — говорить очільниця обласної служби зайнятості.

На питання, яких спеціалістів не вистачає, вона відповідає, що наразі, роботодавці потребують спеціалістів робітничих спеціальностей, найбільш затребуваними є: електромонтери, електрогазозварники, водії, слюсарі, токарі, інженери, кухарі.

Щодо вимушено переміщених осіб, то з початку року з метою отримання статусу безробітного до Запорізької обласної служби зайнятості звернулося 1915 внутрішньо переміщених осіб.

“З них 926 було працевлаштовано в різних сферах діяльності. Крім того, 205 осіб вищезазначеної категорії прийняли участь у суспільно корисних роботах в умовах воєнного стану та громадських роботах. Станом на середину вересня на обліку перебуває 751 безробітний”, — відповідає Зінаїда Михайлівна.

Власний бізнес за державні гранти

Попри те, що в країні йде війна, а Запоріжжя знаходиться лише в кількох десятках кілометрах від лінії фронту, є діючі спеціальні програми для працевлаштування ВПО, про які варто знати.

Як пояснюють в службі зайнятості, Урядом передбачена, по-перше, — фінансова підтримка роботодавців, які працевлаштовують людей з числа ВПО.

“Поясню. Держава компенсує витрати на оплату праці за перших три місяці роботи. В Запоріжжі та підконтрольній Україні території Запорізької області 663 внутрішньо переміщені особи працевлаштовані з наданням роботодавцям такої компенсації. По-друге, є реальні успіхи і в реалізації державної грантової програми єРобота «Власна справа». Лише з січня по вересень 2024 року 18 осіб з числа ВПО отримали мікрогранти на створення або розвиток власного бізнесу. Враховуючи особливості та реальну ситуацію в області, скажу, що не просто прийняти рішення розпочати власний бізнес в Запоріжжі, бо складнощів вистачало і в більш спокійні часи. Був певний період спокою та затишшя з підприємницькою ініціативою в нашій області і всі добре розуміють чому. Але все ж громадяни наважуються, формують свої бізнес-ідеї та складають бізнес-плани, подають документи і проходять співбесіду, розпочинають свій бізнес і знову приходять до служби зайнятості по гранти вже на розвиток своєї справи”, — пояснює Бойко.

Державна грантова програма «Власна справа» діє з липня 2022 року. Для старту бізнесу можна отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тисяч гривень.

Загалом мікрогранти на створення та розвиток бізнесу отримали 332 заявників на суму 81 млн. грн., серед них — 45 внутрішньо переміщених осіб. Серед видів діяльності є крамниці та кав’ярні, їдальні та пекарні; пошиття одягу; облаштування стоматологічного кабінету, барбершоп та фітнес зал; відновлення шиномонтажного сервісу,тощо.

Крім того, у програмі «Власна справа» відбулися зміни. Відтепер молодь віком від 18 до 25 років включно може претендувати на отримання мікрогранту в розмірі до 150 тисяч гривень за умови реєстрації фізичної особи-підприємця без необхідності прийняття на роботу працівників.

Додаткову інформацію щодо грантової програми «Власна справа» можна отримати в Contact-центрі обласного центру зайнятості за номером 0 800 33 67 28

Час вчитися

Крім того, є ще одна «плюшка» — ваучер на навчання. З метою підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці, обласною службою зайнятості надається послуга з професійного навчання за сертифікатом. Мова про здобуття професії, отримання нової професії, або підвищення своєї кваліфікації безпосередньо на виробництві (на майбутньому робочому місці) шляхом стажування за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (отже для безробітних – безкоштовно). З початку року такі ваучери для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці отримали 257 осіб з числа ВПО.

Подати заявку на отримання ваучеру на навчання можна онлайн на сайті служби зайнятості за посиланням.

Запит на робочі руки

Враховуючи те, що ворог постійно обстрілює прифронтові громади, а останнім часом регіон (в тому числі і Запоріжжя) страждає від авіаційних бомбардувань, кількість пошкодженого та зруйнованого житла значно зросла. Тож, є актуальною програма «Армія відновлення».

«В Запорізькій області виконуються роботи із здійснення оперативного ремонту помешкань та промислових об’єктів після ворожих атак; розбір завалів; розвантаження та фасування гуманітарної допомоги; плетіння маскувальних сіток для потреб військових. Протягом січня — вересня 2024 року укладено 73 договорів на організацію таких робіт та видано 3,2 тисячі направлень на суспільно корисні роботи. Якщо ми говоримо про переміщених осіб, то такі направлення отримали 205 осіб», — говорить Бойко.

Щоб взяти участь у суспільно корисних роботах, необхідно звернутись до найближчого центру зайнятості. 

Адреса і контакти Запорізької філії: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 16-б; +38 (0612) 19-03-31; гаряча лінія 0 800 336 728; e-mail 20482573@mail.gov.ua

 

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top