«Аж гірчило в горлі»: жителі Запоріжжя вкотре скаржаться на якість повітря

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Дар’я Хаустова, жителька Запоріжжя. Суспільне Запоріжжя»Прокинулася вночі від того, що з вулиці смерділо так, що в мене аж гірчило в горлі», — розповіла жінка.

Дар’я неодноразово дзвонила зі скаргами на гарячу лінію Запорізької міськради, адже вважає, що причиною смороду у місті є викиди з місцевих підприємств. Втім, змін у якості повітря не помітила.

«Результати досліджень стану атмосферного повітря по Запоріжжю — адреси стандартні: Рекордна, Шевченка, Миру, Шкільна, Черкаський провулок, а якби Шевченківського району немає. Ну і що все добре, я б не сказала», — додала місцева жителька.

Дар’я показує результати моніторингу повітря від Держекоінспекції Південного округу. Суспільне Запоріжжя

Раніше Суспільне вже створювало матеріали про сморід саме у Шевченківському районі Запоріжжя.

Читати ще

Читати ще Запоріжці скаржаться на сморід від заводів. Хто «димить» та як протидіє місцева влада

За словами представниці ГО “ЕкоКоаліція Запоріжжя” Тетяни Ярмохіної, Запоріжжя чи не єдине місто з великих промислових, в якому відсутній автоматизований моніторинг повітря:

Тетяна Ярмохіна, представниця ГО «ЕкоКоаліція Запоріжжя». Суспільне Запоріжжя»Я не хочу якісь там якісь речі говорити, чим смердить, люди скаржаться і говорять, що смердить карболкою, смердить солодким чимось, смердить там ще чимось. Якщо ви відкриєте навіть Вікіпедію, солодкуватий запах карболки — це запах фенолу, запах такий медичний, це запах формальдегіду, у нас фонові, фонове забруднення в місті складають вісім підприємств, я її називаю «вісімка великих забруднювачів».

На думку Тетяни Ярмохіної, вночі сморід посилюється, адже вночі не проводяться виміри забруднення повітря:

«Ну, дивіться, чому вночі смердить більше. Тому що вночі взагалі ніхто нічого не міряє. Якщо вдень міряє гідромед, хоча б щось, то вночі взагалі ніхто не вимірює якість повітря. Тобто нема контролю. Тому — викиди відбуваються і «не видно.»

Суспільне повідомляло раніше, що на замовлення міської ради Інститут громадського здоров’я Марзєєва розробив Програму поетапного зниження викидів. Втім, фенол та формальдегід в неї так і не внесли. І попри незгоду громадськості та прохання її доопрацювати, програма вже перебуває на стадії затвердження.

Читати ще

Читати ще «Маємо відстояти право дихати»: громадськість Запоріжжя б’є на сполох щодо чинної Програми поетапного зниження викидів

Ступінь забруднення повітря у Запоріжжі

У Запоріжжі найбільш забруднені цього літа виявилися Дніпровський та Вознесенівський райони, розповів лікар з комунальної гігієни обласного центру контролю та профілактики хвороб Євген Тулушев:

«Зараз лабораторія працює з сьомої ранку до сьомої вечора, щодня, включно з вихідними. І виїжджає в усі райони міста. Показники якості атмосферного повітря незадовільні. Як і останні 5-10 років у нас відсоток нестандартних проб — тих які не відповідають гігієнічним нормативам коливаються в періоді 16-20 відсотків. Цього літа 15,9%».

Євген Тулушев, лікар з комунальної гігієни обласного центру контролю та профілактики хвороб. Суспільне Запоріжжя

За даними обласного центру контролю та профілактики хвороб, найчастіше в повітрі екологи виявляють фенол та формальдегід:

«Джерела викидів — це перш за все заводи і автомобільний транспорт. І, як не дивно, відключення електроенергії. Генератори, які встановлені через кожні 10 метрів по всьому місту додають велику кількість викидів. Один генератор викидає у 100 разів більше ніж звичайний автомобіль», — зазначив Євген Тулушев.

Обладнання всередині мобільної лабораторії моніторингу довкілля Запорізької міської ради. Суспільне Запоріжжя

Позиція Держекоінспекції Південного округу

Від початку повномасштабного вторгнення регіональне представництво екоінспекції не здійснює планові перевірки на підприємствах, які продукують шкідливі викиди в повітря. Відповідний мораторій ввів Кабмін постановою № 303, тому за останні три роки екоінспектори перевірили лише три компанії, пояснив начальник Держекоінспекції Південного округу Олег Бігдан:

Олег Бігдан, начальник Держекоінспекції Південного округу. Суспільне Запоріжжя»Повинно бути вказано підприємство, його назва та адреса. Потім ми ці матеріали обробляємо і щоб направити далі в міністерство довідку про підприємство, ми повинні це знати. Основними підставами для проведення позапланової перевірки є загроза здоров’ю та життю людини. Якщо це обґрунтовано в скарзі громадянина, то ми направляємо перевірку».

Кожен громадянин, який став свідком загрози довкіллю (в тому числі шкідливих викидів у повітря), може звернутись до Держекоінспекції Південного округу або напряму до Міндовкілля через сервіс ЕкоЗагроза.

Нагадаємо, 31 серпня, у Запоріжжі відбулася акція «Маю право дихати». Близько 20 жителів міста зібралися поблизу будівлі міськради, аби звернути увагу влади на важливості перегляду Програми поетапного зниження відходів.

Читати ще

Читати ще У Запоріжжі відбудуться громадські слухання щодо зменшення шкідливих викидів у повітря

Share this post

нет
scroll to top