Ресторан «Таврія» у Запоріжжі – майже 70 років тому у місті відкрили заклад харчування

Ресторан «Таврія» у Запоріжжі – майже 70 років тому у місті відкрили заклад харчування

Запорізьке кафе, яке відкрилося 70 років тому

Майже 70 років тому, 27 квітня 1956 року, запорізькі газети повідомляють про відкриття нового закладу харчування. Більше про цю подію розповів запорізький краєзнавець Роман Акбаш.

Читайте також: Літня локація – як у Запоріжжі 45 років тому знімали популярний фільм

Ресторан має два зали та працює щодня без вихідних – з 11 години ранку до 1 години ночі. «Великий вибір гарячих та холодних закусок», «обіди за загальнодоступними цінами» та «грає оркестр» – саме так рекламували новий ресторан.  У 1956 році цю рекламу завершують так: «Адреса ресторану: проспект Леніна, 178, зупинка трамвая проспект Жданова».

Одне речення, а змінилось все, окрім номера будинку.

А ще про ресторан «Таврія» є цікава історія. Роман Акбаш розповідає:  «У ті часи (1950-1960-ті роки) дівчата у всіх дворах грали у “класики”. І ось те місце, куди потрапляла битка і згоряли всі бали, називалося “Ресторан “Таврія”. Ці класики, накреслені крейдою були у всіх дворах, незалежно від відстані до цього ресторану. Ми жили в районі ресторану “Березки”, але в класиках була саме “Таврія”. Тоді я був малий і ні найменшого уявлення не мав, де знаходиться ресторан “Таврія”. А коли виріс, то його переробили в “Молочний бар”».

Цікаво, чому було саме так? Можливо від того, що як раз у полі «ресторан» занулялися всі бали – наче «просаджував всі гроші» у ресторані.

А ще згодом у ресторану «Таврія» з’явиться навіть свій філіал – ресторан «Поплавок» на березі Дніпра. Нижче – його реклама.

Раніше ми розповідали, як 100 років тому у Запоріжжі ліквідували єдину на той час пивоварню. 10 липня 1917 року було ліквідовано єдине пивоварне підприємство Олександрівська –  пивоварня Янцена. Про закриття багаторічного родинного бізнесу в цей день повідомив його власник Генріх Генріхович Янцен.

Також ми розповідали, якими були популярні запорізькі кафе у минулому столітті.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top