Важные новости

Кліматична освіта для зеленого відновлення Запоріжжя

Як повідомили у Раді відновлення Запоріжжя, громадська організація «Екосенс» разом із КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Запорізької міської ради 16 жовтня запускають новий міський проєкт для педагогів шкіл і дитсадків. Він включає освітній курс та менторство в розробці власних проєктів природоорієнтованих рішень.

У Запоріжжі, як і в Україні, Гідрометцентр щороку фіксує все нові температурні рекорди. Водночас бойові дії в області, випалення лісосмуг і лісів, спустошення Каховського водосховища погіршили мікроклімат у Запоріжжі, роблячи спеку та посуху нестерпними для людей вразливих категорій та дітей. Додатково до промислового забруднення, тепер здоров’я та самопочуття людей погіршується і внаслідок зміни клімату.

– Наш освітній курс «Кліматична освіта для зеленого відновлення Запоріжжя» на часі зараз, навіть під час війни, – пояснює голова ГО «Екосенс», експертка із зеленого відновлення громад Тетяна Жавжарова, – Щодня ви чуєте в новинах про посухи, повені, шквали, урагани, землетруси, які знищують будинки та забирають життя людей у всьому світі так само, як війна. Всі ці наслідки глобальної зміни клімату у світі стають усе помітнішими, тож ситуацію уже характеризують як «кліматична криза».

Як підкреслює співорганізаторка проєкту, країни Європейського Союзу приділяють величезне значення екологічній та кліматичній політиці, спрямованій на зменшення шкоди людині та довкіллю від економічної діяльності. Допомагаючи Україні відбудовувати інфраструктуру, пошкоджену під час війни, європейці приділяють особливу увагу екологічній безпеці та відновленню довкілля і природи. Для промислово забрудненого Запоріжжя поняття «зелене відновлення» означає можливість сталого розвитку та життя в більш чистому, безпечному і комфортному місті.

– Ми всі відчуваємо втому і стрес від війни, постійне напруження. Допомогти розслабитися може природа, і навіть шкільний двір чи територія дитсадка може стати місцем для психологічного відновлення. А робота на землі з рослинами сприяє емоційному розвантаженню. Тому я навчу використовувати природні рішення і магію рослин в побуті та на роботі. Тож запрошуємо на навчання, буде практично і цікаво, – каже експертка із природоорієнтованих рішень та гарденотерапії Олександра Савченко.

Мета проєкту – удосконалення та розвиток професійних компетентностей педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти з питань сталого розвитку, екологічної та кліматичної освіти, розбудова екологічного виховного простору в закладах освіти.

Завдання навчального курсу:

– підвищення рівня знань педагогів щодо сучасних екологічних викликів та практичних рішень для їх подолання;

– формування професійних компетентностей у сфері інтеграції принципів сталого розвитку в освітні процеси;

– розвиток навичок використання сучасних технологій і методик у навчанні для впровадження тем сталого розвитку, екології та кліматичних змін в освітній процес;

– стимулювання обміну досвідом між педагогічними працівниками через проведення професійних зустрічей, обговорень і презентацій найкращих практик;

– професійний розвиток педагогічних працівників з питань ефективного впровадження екологічних проєктів в освітній процес;

– поширення продуктивних освітніх технологій.

Навчання буде відбуватися протягом жовтня 2024 – лютого 2025 в форматі онлайн-вебінарів два рази на місяць. Далі протягом березня-травня 2025 року передбачені практичні воркшопи та розробка власних проєктів.

Сообщение Кліматична освіта для зеленого відновлення Запоріжжя появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top