“Дім Європи” допоміг заповіднику “Хортиця” освоїти реставраційні роботи

Від часу підриву греблі Каховської ГЕС та падіння рівня води у р.Дніпро й Каховському водосховищі, на узбережжі було виявлено велику кількість об’єктів, що раніше були затоплені. Про це нагадує НЗ “Хортиця”, чиї фондові колекції за рік поповнилися цінними артефактами козацького часу.

Серед знахідок – металеві, гончарні та скляні вироби (предмети озброєння, посуд, знаряддя праці та предмети побуту, монети).
Особливістю виробів зі скла та заліза, що довго знаходились під водою, є незадовільний стан їхньої збереженості. Відповідно, вони потребують проведення термінових консерваційно-реставраційних робіт. Через відсутність у штаті заповідника реставратора археологічного скла, питання збереження цих артефактів стало справжнім викликом.

Але завдяки підтримці House of Europe House of Europe alumni community та Національний науково-дослідний реставраційний центр України заповіднику вдалося максимально результативно розв’язати цю проблему.

Генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрєльнікова надала заповіднику можливість стажування співробітників з нової реставраційної спеціальності у цьому центрі.

За допомогою House of Europe були закуплені всі матеріали та хімреактиви, необхідні для реставрації колекції козацького гутного скла.

“Висловлюємо особливу подяку чуйній та терплячій керівниці стажування, професіоналу своєї справи – художнику-реставратору вищої кваліфікаційної категорії відділу реставрації творів з кераміки та скла, кам’яної та гіпсової скульптури Національного науково-дослідного реставраційного центру України Коваленко Тетяні Володимирівні”, – йдеться у повідомленні НЗ “Хортиця”.

Сообщение “Дім Європи” допоміг заповіднику “Хортиця” освоїти реставраційні роботи появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top