Щорічні навчання НАТО із ядерного стримування розпочнуться 14 жовтня

У навчаннях, які триватимуть два тижні, задіють винищувачі, здатні нести американські ядерні боєголовки.

У понеділок, 14 жовтня, НАТО розпочне свої щорічні навчання із ядерного стримування “Steadfast Noon”, у яких візьмуть участь понад 60 літаків над Західною Європою. 

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Альянсу.

“Steadfast Noon” триватиме два тижні. Під час навчань  задіють винищувачі, здатні нести американські ядерні боєголовки, проте ці польоти не передбачають задіювання  жодної бойової зброї.

Для участі у навчаннях надішлють літаки тринадцять членів Альянсу. 

“Steadfast Noon є важливим випробуванням ядерного стримування Альянсу та надсилає чітке повідомлення будь-якому супротивнику, що НАТО захищатиме та захищатиме всіх членів Альянсу”, – прокоментував навчання Генсек Альянсу Марк Рютте.

Ядерні навчання НАТО є щорічними, вони відбуваються щожовтня. У них беруть участь 2000 військовослужбовців з восьми авіабаз.

Також задіюють різні типи літаків, включаючи реактивні, які здатні нести ядерну зброю, бомбардувальники, винищувачі супроводу, літаки-заправники та літаки, здатні вести розвідку та радіоелектронну боротьбу.

Цього року навчання передбачають польоти в основному над приймаючими країнами – Бельгією та Нідерландами, та в повітряному просторі Данії, Великобританії та Північного моря.

У пресслужбі Альянсу наголошують, що НАТО вживає заходів для забезпечення безпеки, безпеки, ефективності та надійності ядерного стримування Альянсу.

“У декларації Вашингтонського саміту НАТО чітко зазначено, що “фундаментальною метою ядерного потенціалу НАТО є збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії»”. У ній зазначено, що “поки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом”, – зазначили у НАТО і додали, що цього року перший винищувач F-35A союзників із Нідерландів був оголошений готовим до виконання ядерних завдань.

https://lb.ua/world/2024/10/12/639494_shchorichni_navchannya_nato_iz_yadernogo.html

Сообщение Щорічні навчання НАТО із ядерного стримування розпочнуться 14 жовтня появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top