ЄС погодив макрофінансову допомогу для України в розмірі до 35 млрд євро

Рада Європейського Союзу досягла домовленості щодо пакету фінансової допомоги для України, що включає винятковий кредит макрофінансової допомоги (МФД) у розмірі до 35 млрд євро та механізм кредитної співпраці, який підтримає Україну в погашенні кредитів на суму до 45 млрд євро, наданих ЄС і партнерами з G7.

Фінансова допомога спрямована на негайне забезпечення нагальних фінансових потреб України, що зросли через посилення агресії Росії проти України.

Погашення виняткового кредиту МФД та відповідних двосторонніх кредитів від партнерів G7 буде забезпечуватися за рахунок коштів, що надходитимуть від майбутніх потоків надзвичайних доходів, отриманих від заморожування російських суверенних активів.

Кредитний механізм для України надаватиме ці кошти, а також можливі суми, отримані як добровільні внески від держав-членів ЄС і третіх країн або з інших джерел, у вигляді фінансової підтримки для України. Це допоможе країні в обслуговуванні та погашенні кредитів.

Кредит МФД на суму до 35 млрд євро є внеском ЄС у кредит G7 на суму до 45 млрд євро.

З метою якнайшвидшого ухвалення та забезпечення того, щоб макрофінансова допомога досягла України якнайшвидше, держави-члени ЄС домовилися, що якщо Європейський парламент ухвалить пропозицію Європейської комісії без змін, Рада ЄС також розпочне ухвалення тексту без змін. Мета – надати кредит МФД у 2024 році з виплатою у 2025 році та погашенням упродовж максимального періоду в 45 років.

Джерело: портал Східного партнерства

Сообщение ЄС погодив макрофінансову допомогу для України в розмірі до 35 млрд євро появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top