Пуск енергоблоків Запорізької АЕС можливий через 2-3 роки після деокупації станції: експерт

Не дивлячись на воєнний стан, з точки зору ядерної безпеки, українські атомні станції (окрім ЗАЕС) працюють безпечно. Таку думку в етері Громадського радіо висловив директор Інституту проблем безпеки АЕС Національної академії наук України, академік Анатолій Носовський.

Показник порушень в роботі атомних станцій зменшується, у порівнянні з 2022 роком. Але це не стосується ЗАЕС, яка перебуває в окупації російськими загарбниками, уточнив він.

«Користь від присутності представників МАГАТЕ на майданчику Запорізької атомної станції є. Присутність міжнародних спостерігачів, мабуть, якось впливає все-таки на дії окупантів. Але, судячи з повідомлень, фахівців МАГАТЕ не допускають до багатьох приміщень на атомній станції. Та і на майданчику на деякі території їх не допускають. Тому ми не знаємо всього, що зараз відбувається на ЗАЕС», – заявив Анатолій Носовський.

Після повернення станції під контроль України потрібно буде зробити повне обстеження всіх систем енергоблоків. «І не тільки стосовно працездатності обладнання, а ще й особливо на предмет мінної небезпеки. А потім ремонти обладнання, заміна ядерного палива, багато чого іншого. Це дуже складна робота. І на мою думку, пуск енергоблоків Запорізької АЕС може бути зроблено через 2-3 роки після деокупації станції», – зазначив експерт.

Сообщение Пуск енергоблоків Запорізької АЕС можливий через 2-3 роки після деокупації станції: експерт появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top