Книжки, люди та багато любові — як пройшов масштабний фестиваль «Читай Форум Запоріжжя» (фото)

Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото)

Читайте як пройшов фестиваль у нашому репортажі

У Запоріжжі відбувся дводенний масштабний фестиваль «Читай Форум Запоріжжя», який тривав 12 та 13 жовтня. Про те як він пройшов читайте у репортажі журналіста zprz.city (містить суб’єктивний погляд автора).

Читайте також: Архітектура, варта уваги — у Запоріжжі відкрилася незвичайна виставка міських замальовок (фото)

Початок Форуму

Ранок 12 жовтня. Учасники фестивалю квапливо починають останні приготування до Форуму — звіряються, доносять, налаштовують. Вже зараз у фоє Титану стоїть галас, проте це — лише маленький відзвук того галасу, який здійметься надалі. О 10 починають підтягуватися люди. Субота, ще ранок, та й дістатися до місця потрібен час. Тож, очікують, що людей стане більше. Так і стається.

Ближче до обіду люди все прибувають і прибувають. Відлуння галасу від стін та колон Титану ще сильніше підсилює і без того нетиху публіку. Люди, які прийшли на Форум — різні. Люди підходять до стенда, роздивляються книжки, гортають, слухають про них від консультантів. А потім купляють, або ж ідуть до наступного стенда, де цикл повторюється аж до того, поки хоча б одна книжка не буде куплена.

Всі купують книжки

Але загалом склалося враження, що мало хто пішов з Форуму взагалі не купивши жодної книжки. Всі відвідувачі в перервах між заходами купляють каву в автоматах, виходять перекурити поруч із організаторами та гостями фестивалю, їдять хот-доги й канапки та роздивляються стенди.

Навіть жіночка-працівниця Титану, роздивляючись стенди, таки купує комусь дитячу книжку. А Регіна Харченко купила собі одразу кілька різних, одна з яких — «Ясміна: шлях до корони» від запорізької письменниці Дар’ї Новицької. Поліцейські, які чергували на фестивалі, здається, не купили нічого.

Програма форуму — насичена. В перший же день заходи тривають з 10 до 19, та навіть довше. Тут і ранкові читання віршів з Ольгою Криштопою та Валентиною Вісленко, виставка та лекція від Надії Гарт, презентації від Катерини Міхаліциної, Івана Андрусяка, Віталія Запеки та Тетяни Пилипець.

А ще й книжковий клуб-обговорення свіжих «Арабесок» Сергія Жадана з Анастасією Євдокимовою, безліч подій у дитячій зоні та майстер-класів у фоє. Обирай на будь-який смак.

Які книжки були на фестивалі?

Як заявлялося, на фестивалі мали представлятися сім видавництв, проте Meridian Czernowitz так і не долучилися до Форуму. Проте мало книжок не було — приїхали Видавництво Старого Лева, Чорні Вівці, Видавництво 21, Кондор, «Видавництво». Навіть запорізьке видавництво Третій Колір мали власний стенд, де презентувало перший том коміксу «Величезні дні».

Кульмінація першого дня

Пік Читай Форуму припав на вечір 12 жовтня. Воно і не дивно — до Запоріжжя знову приїхав музично-культурний проєкт МУР з виставою-концертом «Не [Романтика]». Ще й абсолютно безкоштовно. Тож, всі молоді та немолоді люди збираються у фоє, а потім спускаються й до Незламного Хабу.

Те, що концерт вдався — не сказати нічого. Фоє майже повністю стало порожнім, лише працівники на стендах вдумливо луплять в телефони або займаються своїми справами. Знизу доносяться крити натовпу, голоси співаків, а підлога дрижить від музики. Якщо нагорі чутно аж так — важко уявити, який шум стоїть внизу.

Концерт мали грати годину, з 18:00 до 19:00. Натомість почали трохи пізніше, а завершили близько 19:40. Хоч менш ніж за годину у МУРу вже відправлявся потяг. Дограли до останнього та навіть більше. Після цього люди задоволені вивалюються у фоє — хтось іде одразу, хтось повертається до стендів, адже якусь книгу «обіцяв купити після концерту». Так, людина за людиною, фоє знов пустішає та закінчується перший день.

Попри негоду, другий день був не гірший

Ранок неділі 13 жовтня не радує — за вікном ллє дощ, який то вщухає, то знов вертається. Погода дійсно була не фестивальною — в неї тільки й роби, що сиди вдома та насолоджуйся вихідним. Здається, що людей сьогодні не буде зовсім. Натомість перше враження видається помилковим, проходить певний час й люди починають приходити. Звичайно, їх вже менше ніж вчора, проте навіть такі відчайдухи, що йдуть на Форум в будь-яку погоду — приємно дивують. Ще приємніше бачити людей, що були й у перший день.

Багато приходять з дітьми — вочевидь, у неділю батьки мають трохи більше вільного часу. У неділю багато книжок обирають саме діти. Тепер вони ті самі люди, що ходять від стенда до стенда (іноді на руках батьків) та повторюють цикл купівлі книжки. Дітей без книжок також пішло з фестивалю дуже мало.

Другий день спливає швидше, безтурботніше, без галасу та концертів. Але сказати що він був гірше буде помилкою. Люди все одно прийшли (хоча й піший шлях від просп. Соборного до Титану багатий на калюжі та ями), щоб послухати улюблених письменників чи дізнатися про нових.

Куди ходили в неділю?

У недільній програмі також було чим порадувати відвідувачів. Анастасія Євдокимовала затрималася у Запоріжжі ще на день, щоб вранці прочитати лекцію «Як читати більше?», Віталій Запека провів ще одну презентацію своїх книжок.

Тетяна Пилипець, Андрій Кокотюха, Валентин Терлецький, Олена Красносельська, Сашко Дерманський, Олег Гавриш, Борис Артемов, Ярослава Дегтяренко — всі вони також розповіли відвідувачам про свої твори. Майстер-класів у неділю було іще більше, а дитяча зона з ранку до вечора була повна дітей та цікавих заходів.

Неділя не була такою ж гучною, проте, чи була вона гірше — аж ніяк. Люди приходили, намагалися вхопити книжки, які не встигли вчора, зігрівалися від дощу у чудові книжковій атмосфері, слухали гостей, малювали, роздивлялися виставку картин. Під вечір люди поступово йшли, стенди почали складатися, книжки — пакуватися. Кілька відвідувачів ще встигли наостанок придбати собі книжки — «якщо не зараз, то ніколи», пролунало біля одного зі стендів.

Книжки на фронт

Протягом всього часу біля лекційної зали стояв стелаж, де бажаючі могли принести книжки, які потім передалися б військовим на фронт. За два дні полиці суттєво наповнилися. Хоч порахувати їх було важко, але більше 50 книжок запоріжці віддали на поличку, яка пізніше поїде до наших захисників на фронт.

Чудова команда Форуму

Працівники, що невпинно два дні поспіль організовували фестиваль, нарешті видохнули — зібралися на спільне фото, подякували одне одному та почали збиратися додому. Особливо хотілося відзначити команду, яка проводила «Читай Форум Запоріжжя». Такої теплоти, любові та відкритості до всіх годі шукати.

Як вони казали, подія ще відносно камерна, але це перший крок і він дуже відчутний та впевнений. Якби це був дуже масштабний фестиваль на десятки тисяч людей, ця злагодженість команди «Читай Форуму» загубилася б серед натовпу й не впала у вічі.

Але як ми, так і вони, бажають книжковій сфері у Запоріжжі лише найкращого. «Читай Форум Запоріжжя» вийшов яскравим, насиченим, теплим та камерним (у гарному сенсі) фестивалем, який, як ми сподіваємось, лише поклав початок майбутнім масштабним книжковим подіям у Запоріжжі.

Раніше ми розповідали, що у Запоріжжі відкрилася унікальна виставка тактильних картин.

Фото автора та Сергія Личкатого

Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото) Книжки, люди та багато любові - як пройшов масштабний фестиваль "Читай Форум Запоріжжя" (фото)

Джерело

Share this post

нет
scroll to top