Звільнення із прикордонної служби за сімейними обставинами – чи можливо це

Звільнення із прикордонної служби за сімейними обставинами – чи можливо це

Корисна інформація для прикордонників

Чи розповсюджується Наказ Міноборони 495 (з переліком документів, необхідних для звільнення) на військовослужбовців Державної прикордонної служби України? На це питання дала відповідь адвокатка Дар’я Тарасенко.

Читайте також: Наявність дружини з інвалідністю – чи є це вагомою підставою для звільнення зі служби

Наказ Міноборони 495 вносить зміни до Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України. Вже з назви ви бачите, що дія Наказу не може розповсюджуватись на службу в інших формуваннях, аніж ЗСУ, зазначила адвокатка.

Проходження служби в ЗСУ регулюється Указом Президента від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

І до цього Положення є Інструкція з організації виконання, затверджена Наказом Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року N 170.

Проходження служби в ДПСУ регулюється Указом Президента від 29 грудня 2009 року № 1115/2009 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1115/2009#Text

Але Інструкції з організації виконання цього Положення немає. Відтак, для звільнення з військоовї служби у ЗСУ перелік документів є, а з ДПСУ — немає.

Але, це не означає, що звільнитись неможливо. Це означає, що визначати перелік необхідних документів для звільнення з ДПСУ доведеться самостійно, спираючись на норми Закону про підстави для звільнення з військової служби.

«А тепер даю корисну підказку. В юриспруденції існує таке поняття, як аналогія закону. У разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, підлягає застосованню закон, що регулює подібні правовідносини», — зазначила Дар’я Тарасенко.

Оскільки в даному випадку немає нормативно-правового акту, який визначає перелік документів, необхідних для звільнення з ДПСУ, мають застосовуватись норми Наказу 495 — за аналогією.

Разом з тим, у випадку, коли Наказ 495 вимагає подати акт обстеження від ТЦК та СП, добитись акту для звільнення з ДПСУ за аналогією, скоріш за все, не вдасться, наголосила адвокатка.

Підсумую: Дар’я Тарасенко радить військовослужбовцям ДПСУ при звільненні орієнтуватись на перелік документів, визначених Наказом МО 495, і посилатись на цей Наказ за аналогією Закону.

Корисні посилання

Відео про Наказ 495 https://www.facebook.com/share/v/YcLf9d1zPhVzFRkU/

Перелік документів, необхідних для звільнення згідно Наказу 495 https://www.facebook.com/share/p/fu74Bzhvyr8gWD2i/

Раніше ми розповідали, чи може ТЦК скасувати раніше надану відстрочку. За словами юристки, відстрочку дійсно можуть скасувати.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top