Фонд “Посмішка ЮА” навчає дітей офлайн у Запоріжжі: як проходять заняття (ФОТО)

Внаслідок російського вторгнення на територію України, освітня система зазнала значних втрат, що створило безпрецедентні виклики для дітей, їхніх батьків та освітян. Діти втратили можливість навчатися у звичних умовах, виникли проблеми з соціалізацією, а навчання для багатьох стало недосяжним через відсутність технічних засобів.

Благодійний фонд “Посмішка ЮА” впроваджує програми для забезпечення доступу до дошкільної та базової шкільної освіти для всіх дітей через відкриття облаштування дитячих садків, шкіл, відкриття Цифрових освітніх центрів та Освітніх хабів. Організація також проводить навчання для педагогів з вивчення сучасних методик роботи, структурованих та неструктурованих освітніх програм, а також особливостей навчання дітей в умовах війни, першій психологічній допомозі, включаючи роботу з батьками та опікунами.

В рамках проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Благодійного фонду «Посмішка ЮА» у Запоріжжі та області працює 64 локації де надають доступ до навчання, послуги з надолуження освітніх втрат, можливості для розвитку та соціалізації дітей різного віку в усіх районах міста та в області, в безоплатному форматі.

Як проходить процес навчання?

Це Цифрові освітні центри, Центри надолуження освітніх втрат та Медіахаб, які відкрили свої двері для дітей усіх вікових груп та працюють навіть під час канікул. З учнями постійно знаходяться фахівці з педагогічним досвідом, які роблять процес навчання комфортним та цікавим. Під час повітряної тривоги всі разом переходять в укриття, які є в усіх просторах, де проводять арттерапію, ігри та різні активності для психологічного розвантаження.

“Коли розпочалося дистанційне навчання, мої доньки навчалися вдома через телефон. Було дуже важко, діти не завжди могли відкрити посилання. Молодша донька засмучувалася і навіть плакала через це, оскільки вона дуже дисциплінована,” – розповідає пані Олена, мати чотирьох дітей.

Цифрові освітні центри відкриті в усіх районах міста. Центри оснащені сучасними ноутбуками та іншою технікою, є швидкісний інтернет. Фахівці центру допомагають школярам від 6 до 18 років під’єднатися до своїх онлайн уроків, надолужити освітні втрати з читання, письма та арифметики, навчитися програмування Minecraft Education, а також цікаво провести час під час позашкільних заходів.

“В Центрах у дітей є своє робоче місце, ноутбук з якого вони можуть навчатись, доступ до інтернету. Навчання іде без зупинки – це краще, ніж мої діти будуть сидіти вдома. А тут вони навчаються, тут у них життя” – додає пані Олена.

Як записатися на заняття?

Подивитись розклад та записатися на заняття можна за посиланням:

  • https://t.me/DLC_ZP_4 (Заводський, Шевченківський р-ни);
  • https://t.me/DLC_ZP_2 (Комунарський, Шевченківський, Олександрівський р-ни);
  • https://t.me/DLC_ZP_1 (Хортицький, Дніпровський р-ни);
  • https://t.me/DLC_ZP_3 (Вознесенівський р-н).

Центри надолуження освітніх втрат працюють на базі навчальних закладів міста та області з метою відновлення прогалин у знаннях дітей, які виникли під час дистанційного навчання. Учні 3-10 класів проходять вступне тестування, яке показує, які теми шкільних дисциплін необхідно надолужити. Діти проходять курс із 16 занять: математики, української мови та літератури тощо, наприкінці — вихідне тестування. Результат показує рівень засвоєння матеріалу, за потреби можна ще раз відвідати необхідні заняття.

Що кажуть вчителі

“Одна з ключових проблем, з якими стикнулися діти через війну – це освітні прогалини, особливо в базових навичках читання, письма та математики. Центри надолуження освітніх втрат, допомагають дітям відновити ці знання та стимулюють інтерес до навчання”, – поділилась фахівчиня благодійного фонду “Посмішка ЮА”

У Медіахабі діти від 6 до 18 років, батьки та вчителі за допомогою спеціалізованого медіа обладнання (відеокамера, фотоапарат, телесуфлер, мікрофони, навушники, професійне світло тощо) мають можливість створювати якісний цифровий контент, здобувають практичні навички використання різного обладнання та програмного забезпечення.

“Я мрію стати професійним фотографом! Тут я навчилася, як правильно налаштовувати камеру, виставляти світло та робити знімки, які виглядають як у справжніх фотографів. А ще, я можу завантажувати свої роботи на комп’ютер та редагувати їх у спеціальних програмах.”, – ділиться своїми враженнями Аліна, учениця 7 класу.

Попри всі виклики, спричинені війною, освіта залишається основою для розвитку дітей та їхнього успішного майбутнього. Створення цифрових центрів та освітніх просторів забезпечує дітям не тільки доступ до знань, а й можливість соціалізуватися, розвивати нові навички та отримувати психологічну підтримку.

Всі простори створено в межах проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Благодійного фонду «Посмішка ЮА» за фінансової підтримки Європейського союзу, Агенства США з міжнародного розвитку, урядів Японії та Люксембургу.

Автор: Інна Саприкіна

Подписывайтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top