Поживно та смачно — як харчувалися козаки на Запорізькій Січі

Поживно та смачно - як харчувалися козаки на Запорізькій Січі

Козаки ловили рибу, дичину та готували багато каш

16 жовтня відзначається Всесвітній день здорового харчування. На сторінці Національного заповідника «Хортиця» розповіли про те, як харчувалися запорізькі козаки на Січі.

Читайте також: Дерево, під яким ночував Тарас Шевченко — як зараз виглядає груша, яка росте у Запоріжжі понад 200 років

Козаки були могутніми воїнами, тож і харчування їхнє мало бути відповідним — корисним та поживним. Це підтверджують опис Петра Франка, сина відомого письменника та поета:

«Харчувалися запорожці скромно, але їжа їх, без сумніву, мала бути здоровою, якщо в часи Запорозької Січі козаки були найкращими лицарями в Європі».

Козаки проживали на території багатого та родючого Великого Лугу, де могли знайтися і риба, і дичина, і навіть мед. З риб козаки ловили зокрема сома, коропа, ляща, осетрів, білугу, севрюгу, стерлядь, чехоню, оселедця.

Козаки і в походи брали з собою рибацьке приладдя. Рибу готували також по різному — в’ялили, сушили, солили, робили риб’ячий жир, варили або запікали.

На теренах Великого Лугу водилося багато кіз, оленів, вепрів, сайгаків, зайців і навіть ведмедів. З птахів козаки впольовували дрохв, тетеруків, куріпок, фазанів, качок, гусей, куликів. З дичини козаки готували юшки, проте м’ясні страви були більш представлені на святковому столі.

Козаки багато варили каш із різних зернових, серед яких соломаха, тетеря (пшоняна каша з житнім тістом), братко (проста пшоняна каша), куліш. Готували також юшки, галушки чи загреби (коржі з житнього борошна). У морські походи козаки готували як раз тісто з житнього борошна та пшоняну кашу.

У кожного куреня на Січі був свій окремий кухар. Тричі на день він варив страви у великих казанах. Якщо козаки хотіли чогось смачненького — мусили «скинутися» кухарю або ж поїсти у шинках у січовому передмісті.

Раніше ми розповідали як Запорізьке військо на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним підійшло до стін москви та майже захопило місто.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top