Запоріжцям пощастило з виноградом — як обрати солодку грону

Запоріжцям пощастило з виноградом - як обрати солодку грону

Чому виноградарі їздять один до одного влітку

Як обрати смачний виноград і виноград для посадки, який сорт у нашому місті найрідкісніший та про інші «ягідні» питання zprz.city розказав заступник голови товариства виноградарів „Виноградна еліта» Павло Тодоров (Запоріжжя).

Читайте також: На головному проспекті Запоріжжя почали висаджувати дерева з дивовижним ароматом

— Ми займаємося вивченням певних тем з виноградарства, на кущах винограду. Наприклад, на тих, що в мене вдома. У мене невелика колекція, лише 30 кущів, близько 25 сортів.

Головою товариства виноградарів „Виноградна еліта” є 76-річний Євген Ключиков – це величина у світі виноградарства. Людина, яка створила такі гібридні форми, як «Подарунок Запоріжжя» та багато інших, — розповідає Павло Тодоров.

— Який виноград можна назвати найсмачнішим, з того, що продається у Запоріжжі?

— Питання провокаційне – немає поганого винограду, є лише непрофесійні виноградарі.

— Порадьте, будь ласка, як вибрати хороший виноград?

— Якщо питання стосується посадкового матеріалу – звертайтеся до фахівців, восени чи попередньо влітку.

Чому виноградарі їздять один до одного чи до колег в інші області влітку? Не просто так, а для ознайомлення. Виноградар проводить по всіх кущах винограду, які в нього є, люди пробують і вже мають уявлення. Зазначають, що сподобалося і потім взяти на розмноження. Досвідчені виноградарі задовольняються черешками — мається на увазі триочковий черешок. Садити виноград бажано восени.

— А чи є якісь секрети щодо вибору винограду для їжі?

— Треба скуштувати лише нижні ягоди грона. Тому що верхні, як правило, дозрівають раніше за всіх і мають найкрасивіший вигляд, а нижні завжди «відстають». Якщо виноград зірваний раніше, ніж треба, нижні ягоди кислі.

— Який у Запоріжжі зустрічається найрідкісніший сорт?

— Власне такого немає. Взагалі, Запоріжжя у нас розбещене виноградом.Тому що у нас багато людей, які його вирощують і у нас він дешевший. Наприклад, якщо у сусідній області певний сорт винограду коштує 100 грн, то у нас – близько 50-60 грн. Бо його багато.

— Цього року був добрий урожай?

— Нормальний. Було сухо, шкідників мало.

Довідка

Товариство виноградарів»Виноградна еліта» (Запоріжжя) було створено на початку 1990-х років відомим українським селекціонером Євгеном Ключиковим.

Основним напрямом роботи товариства стало селекція та апробування нових столових сортів та гібридних форм винограду.

Шляхом гібридизації були отримані такі відомі сорти, як Подарунок Запоріжжю, Деметра, Рішельє, Білий КоКл, Ювілей Херсонського дачника та багато інших.

Ми писали, що Павло Тодоров захоплюється не тільки виноградарством, а і фотографією.До 25 жовтня у фотоклубі працює його ювілейна персональна фотовиставка. Але світлин винограду там немає, а є пейзажі та багато портретів.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top