В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко — евакуйована із Запоріжжя (фото)

В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото)

У Вільнюсі відкрили виставку Марії Примаченко з колекції Запорізького обласного художнього музею

У Художньому музеї Вітаутаса Касюліса Литовського національного художнього музею 15 жовтня відкрилась виставка «Дарую тобі сонячне мистецтво» розписів української художниці Марії Примаченко з колекції Запорізького обласного художнього музею. Про важливу мистецьку подію повідомляють на своїх сторінках у фейсбуці ці музеї.

Читайте також: Аудіогід відомого європейського музею заговорив голосом запорізької актриси

Марія Примаченко (1909-1997) — відома у світі й знакова для України художниця. Можна сказати, наша українська Піросмані. (Для розуміння, тому, що насправді вона не схожа ні на кого). Жила у селі Болотня Київської області, працювала у напрямку наїву або примітивізму —  образотворчого фольклору. Існує факт на рівні легенди, що роботами Приймаченко захоплювався сам Пабло Пікассо.

Створювала талановиті самобутні розписи, які виглядають одночасно архаїчно і сучасно. На мій погляд, розписи Марії Приймаченко – це своєрідний візуальний вираз чи втілення української душі. Художниця малювала добрі радісні роботи, на яких люди виглядають частиною природи, а дивовижні «небачені» тварини («Звірі з Болотні») олюднені.

До речі, одна з найкращих в Україні й, відповідно, у світі, колекцій розписів Марії Приймаченко належить саме Запорізькому обласному художньому музею, яку у свій час зуміли зібрати його співробітники. Оригінали робіт Примаченко купували через Міністерство культури та Спілку художників, але здебільшого — особисто у самої майстрині, з якою підтримували довгі дружні стосунки. Були від неї й подарунки музею. Усього в колекції нашого музею 103 твори Марії Примаченко.

Тож, багато відомих творів Марії Примаченко, які можна побачити в інтернеті, виявляється, належать Запорізькому обласному художньому музею. Як, наприклад, антивоєнна робота 1978 року, що стала популярна в останні роки,  на звороті якої  написано: «Атомна війна, будь проклята вона!». (Взагалі, художниця часто писала на звороті аркуша власні вірші чи висловлювання до малюнків). Цей розпис теж є на виставці у Литві.

Відкриття виставки у Вільнюсі – це перша презентація Марії Примаченко такого масштабу в Литві. Експонується 60 робіт із колекції 100 евакуйованих із запорізького музею робіт. Про це пише литовський сайт madeinvilnius.lt.

Як повідомили на сторінці Посольства України у Литовській Республіці у фейсбуці, в урочистій презентації експозиції взяли участь Посол України у Литві Петро Бешта, директор Литовського Національного художнього музею Арунас Гялунас, керівниця Запорізького обласного художнього музею Інга Янкович, директор Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького Тарас Возняк, директор Музею Художнього музею імені Касюлія Ілона Мазекєвіч, Почесний Консул Литовської Республіки в Луганській області Робертас Габулас, представники Громади українців у Вільнюсі, литовської громадськості, учні та педагоги Української школа Литви, українці-вимушені переселенці.

Виставка «Дарую тобі сонячне мистецтво» проходить під патронатом Міністра культури України Миколи Точицького та Міністра культури Литовської Республіки Сімонаса Кайріса.

На сторінці музею у фейсбуці показали чудові сувеніри, що підготували до цієї виставки.

Виставка Марії Приймаченко у Вільнюсі (Vytauto Kasiulio dailės muziejus, A. Goštauto g. 1, Vilnius) працюватиме до 2 березня. А в травні, доповнена роботами Запорізького обласного художнього музею, які наразі реставруються, буде відкрита в галереї LNDM Pranas Domšaitis у Клайпеді.

Організатори виставки «Дарую тобі сонячне мистецтво» : Литовський національний художній музей, Запорізький обласний художній музей,  Львівська національна галерея мистецтв імені Возницького, Художній музей Вітаутаса Касюліса. За підтримки Посольства України у Литовській Республіці та Посольство Литви в Україні.

Ми також розповідали, що головний експонат Запорізького обласного краєзнавчого музею виставили в Литві, у Вільнюсі.

А ще вчора, 16 жовтня, за підтримки Посольства України у Литовській Республіц, у Вільнюській художній академії відбулось відкриття виставки «Люблінський трикутник» Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY contemporary art project. Про це zprz.city повідомив комісар BIRUCHIY Геннадій Козуб (Запоріжжя-Київ). Про цю виставку розповімо пізніше.

Попередні виставки робіт Марії Примаченко з колекції Запорізького обласного художнього музею

З 14 жовтня 2023 року по 14 квітня 2024 року виставку «Феномен Марії Примаченко» з колекції Запорізького обласного художнього музею показували у Львові, в Палаці Потоцьких (Львівська національна галерея мистецтв імені Возницького).

У Запоріжжі «крайня» виставка Марії Приймаченко, «Мистецька нива Марії та Федора Примаченків» проходила у 2019 році, до 110-річчя з дня народження художниці.

Ми писали, що проспект неподалік від Запорізького обласного художнього музею перейменували в бульвар Марії Примаченко, щоб підкреслити зв’язок з унікальною колекцією її робіт у Запоріжжі та з мистецтвом.

Фото зі сторінок у фейсбуці Посольства України у Литовській Республіці, Художнього музею Вітаутаса Касюліса, Литовського національного художнього музею

В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото) В Литві показали одну з найкращих колекцій робіт Марії Примаченко - евакуйована із Запоріжжя (фото)

Джерело

Share this post

нет
scroll to top