Уламковий снаряд козацьких часів — на Хортиці знайшли рідкісне скляне ядро від гармати (фото)

Уламковий снаряд козацьких часів - на Хортиці знайшли рідкісне скляне ядро від гармати (фото)

Знайдена зброя вказує на високий рівень майстерності козацьких зброярів

Після обміління Дніпра внаслідок підриву Каховської ГЕС, історикам випала нагода дослідити місця затоплених козацьких січей. Там, зокрема, вдалося знайти козацьку зброю та дуже рідкісне скляне ядро від гармати, яке можна вважати тогочасним уламковим снарядом.

Експонати представили на виставці «Скарби, що зберігав Дніпро», яку відвідали журналісти zprz.city.

Читайте також: Заросло паростками тополь — як виглядає узбережжя Хортиці в середині осені (фото)

Снаряди, які знайшли на Хортиці, перебували у поганому становищі, тому для реставрації залучили спеціалістів.

«Мені спало на честь реставрувати та консервувати предмети, які виготовлені з металу, заліза, міді, різні метали тут представлені. Предмети потрапили до нас у руки у досить кепському стані. Деякі фактично розвалювалися в руках, тому, щоб надати їм якогось певного експозиційного виду, довелося провести немало роботи», — розповів старший науковий співробітник відділу реставрації Андрій Денисенко.

Разом в експозиції представлені різні елементи озброєння — списи, бойова сокира, набір картечі, цілі та розірвані ядра. Така масовість військових виробів свідчить про високий економічний розвиток краю. Тобто, козаки й торгували, й виготовляли зброю у січових зброярнях. Це означає, що центри виробництва металу та міді були або на самих січах, або поруч них.

«Якість виконання робіт, вона не то що вражає, за сучасними рамками, але на досить високому рівні. Якщо порівнювати з металами сьогодення. Це дуже якісна вуглеводиста сталь, яку в той час було досить важко виготовляти. І її настільки багато в елементах озброєння, тож ковалі досягли цієї майстерності», — поділився знахідками Андрій Денисенко.

Окремим цікавим експонатом є скляне ядро. Раніше вдавалося знаходити лише окремі його частини, тож знайти майже цілий — неабияка вдача. Таке ядро спеціально виготовляли з не дуже якісного скла, щоб при пострілі ядро розколювалося й уражало ворогів. Це можна вважати козацьким уламковим снарядом.

Виставка «Скарби, що зберігав Дніпро», яка представлена в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ», відкрилася 17 жовтня. Для уточнення всіх деталей звертайтеся за телефонами 0959147706, 0953050324. Або ж за посиланням доєднуйтеся до телеграм-каналу, де публікуються всі анонси та деталі щодо роботи комплексу.

Раніше ми розповідали, що співробітникам Національного заповідника «Хортиця» вдалося знайти близько 250 монет козацьких часів. Вони також представлені на виставці. Це монети з території Кримського ханства, Швеції, Речі Посполитої та російської імперії.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top