“Відчуття висять на стінах…” Особистий Всесвіт Оксани Кіргеєвої

У Запорізькому обласному художньому музеї відкрилася персональна виставка запорізької художниці Оксани Кіргеєвої. На ній представлені 160 робіт останніх років – акварельні портрети й натюрморти, а також ляльки-мотанки.

Як розповіла кураторка виставки, мистецтвознавиця Ольга Дворна, пані Оксана мала персоналки в багатьох галереях, її твори були присутні на колективних виставках, вона є учасницею запорізьких пленерів, але саме в художньому музеї таку потужну колекцію творів мисткиня представила вперше.

Оксана Кіргеєва є донькою знаних запорізьких митців Ольги та Анатолія Кіргеєвих. Вона з дитинства всотувала творчі роздуми і розмови, які точилися у дружньому і професійному колі батьків. Ольга Іванівна та Анатолій Володимирович зуміли ненав’язливо вкласти доньці ніжне чуття творчості, розвинути її талант. А сама Оксана невтомно творила, і досягла успіхів у багатьох напрямках. На попередніх виставках були представлені чудові олійні роботи, виконані пастеллю, у змішаних техніках, а на теперішній виставці панує ніжна, тендітна, чуттєва акварель.

Переважно в акварелі Оксана Кіргеєва працює з 2016 року. Як сказала Ольга Дворна, акварель у неї дуже ніжна і жіноча. Мисткиня вибудовує у ній власний всесвіт. “Художниця недарма каже: це все моє. Її родинне коло, тато з мамою, друзі, донька, друзі доньки, усі свої. Це також те, що її оточує – троянди в садочку, лілії у ставочку, соняхи, усе, що росте довкола дому”.

Сама пані Оксана зізнається, що їй було цікаво самій подивитися, що вдалося зробити за останні роки саме в акварелі.

Аквареллю треба малювати досить швидко, поки мокрий папір не висох. Це потребує точності ока, вправності руки, таємного відчуття міри і натхнення. “Я не малюю без натхнення, – посміхається художниця. – До фарб беруся, коли мені щось сподобалося або торкнуло душу. Так, це мій Всесвіт, у якому я живу, це те, що мене хвилює, не дивлячись на важкі часи і буденність”.

Знаний запорізький скульптор і художник Олександр Жолудь так відгукнувся на виставку: “В Оксани присутній наш запорізький козацький генотип. Вона продовжує сімейні традиції, і має власний почерк, який ні з ким не сплутаєш. Я сам час від часу малюю портрети аквареллю, але досягнути такої майстерності, легкості і свіжості мені не вдається”.

Окремий розділ виставки і ще одне з уподобань Оксани Кіргеєвої – ляльки-мотанки. На думку Ольги Дворної, у них багато декоративних елементів, і цим вони безумовно цікаві. І в усіх присутні народні звичаї та сакральність. На виставці представлена багата колекція цих творів розміром від 10 сантиметрів до півтора метри.

Пані Оксана розповіла, що зацікавилися ляльками-мотанками від початку повномасштабного вторгнення. До цього вони для мисткині існували дещо на відстані і навіть лякали. А коли потрібно стало відволікатися від вибухів і постійних повітряних тривог, в Інтернеті побачила цікаві зразки і пояснення й вирішила спробувати. І вони теж набули в художниці особливого вигляду і сенсу.

“Вважаю, що сучасна мотанка – це особливий вид мистецтва… Зовсім не те, що було для гри, чи навіть обрядове. Зараз мотанка – це оберіг. І дуже цікава інтер’єрна деталь”.

На підтримку ляльок-мотанок художниця зробила декілька дуже органічних акварельних творів у змішаній техніці, вони також представлені на виставці.

“Усе, що на душі, – виплеснула у своїх роботах. Приходьте і дивіться, усі відчуття висять на стінах”, – запросила художниця.

Бажаємо мисткині подальших успіхів і натхнення. І запрошуємо запоріжців і нових мешканців міста на виставку Оксани Кіргеєвої – це справжній сеанс арт-терапії.

Ганна ЧУПРИНА, фото авторки

Сообщение “Відчуття висять на стінах…” Особистий Всесвіт Оксани Кіргеєвої появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top