Затоплені скарби Запорозького козацтва оживають на виставці «скарби, що зберігав Дніпро»

«СКАРБИ, ЩО ЗБЕРІГАВ ДНІПРО»

Таку назву отримала нова виставка, відкриття якої відбулося 17 жовтня 2024 року в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця» за участі обласної військової адміністрації, керівництва та колективу заповідника.

Великий Луг Запорозький – унікальний природний й історичний комплекс, де формувалось запорозьке козацтво і який було затоплено в 50-ті роки минулого століття, а точніше – знищено радянською владою. Зробили це комуністи не тільки через «економічну доцільність», а й з ідеологічною метою – стерти всі матеріальні об’єкти, пов’язані з історією творців козацької держави. В наслідок створення Каховського водосховища під товщею дніпрової води опинилися території козацьких січей, козацькі церкви, цвинтарі, села тощо.

Після підриву Каховської греблі російськими окупантами влітку 2023 року і сходу води, фахівці заповідника отримали несподівану можливість дослідити місця розташування затоплених січей – Томаківської, Чортомлицької та Підпільненської.

Виставка репрезентує колекцію предметів, пов’язаних з історією цих козацьких столиць.

Експозиція виставки – це результат великої і копіткої роботи наших археологів, реставраторів, істориків та музейників.
Для побудови експозиційного середовища фахівці використали образний метод. В основі експозиції – образ ріки Дніпро, що під своїми водами зберіг для нащадків пам’ять про столиці Війська Запорозького Низового. Втілення узагальненого образу Січі реалізоване шляхом облаштування експозиційного простору як Коша, з притаманними йому архітектурними атрибутами.

Структура експозиції складається з п’яти розділів.
Перший розділ «Скарби» – репрезентує колекцію монет, предметів особистого вжитку та інтерактивні предмети.
Другий розділ «Пушкарня» – присвячений показу колекції зброї.
Третій розділ «Курінь» – представляє колекцію скла.
Четвертий розділ «Біля груби» – демонструє колекцію кахель.
П’ятий розділ «Січова скарбниця» – репрезентує колекцію посуду та побутових предметів.

Предметну базу експозиції складають оригінальні пам’ятки з фондозбірки Національного заповідника «Хортиця» та предмети науково-допоміжного фонду.

Сообщение Затоплені скарби Запорозького козацтва оживають на виставці «скарби, що зберігав Дніпро» появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top