Потоки пасажирів на в’їзд і виїзд з України вирівнялися – Держприкордонслужба

Пасажиропотік через український кордон стабілізувався цього тижня (з 12 до 18 жовтня) після двох тижнів коливань, спричинених приїздом прочан на святкування з 2 до 4 жовтня єврейського нового року – Рош га-Шана – та подальшим їхнім від’їздом.

Як свідчать дані Держприкордонслужби у Facebook, кількість перетинів на виїзд зменшилася з 272 тис. до 256 тис. за тиждень, тоді як на в’їзд збільшилася з 250 тис. до 258 тис.

Щодо розподілу потоку за днями тижня, то, згідно з інформацією прикордонників, він також повернувся до традиційного: потік на виїзд більший у п’ятницю-неділю, тоді як на в’їзд – із суботи до понеділка.

Кількість транспортних засобів, що пройшли через пункти пропуску, за тиждень збільшилася зі 124 тис. до 128 тис., тоді як потік машин із гуманітарними вантажами – з 555 до 610.

Держприкордонслужба зазначає, що станом на 9:00 неділі чергу на кордоні з Польщею спостерігали тільки на пункті пропуску (ПП) “Устилуг” – 40 легкових автомобілів.

На кордоні з Угорщиною очікували на пропуск у ПП “Тиса” 15 автомобілів, у ПП “Лужанка” – 12 і в ПП “Вилок” – 5, а в черзі на кордоні зі Словаччиною в ПП “Ужгород” і “Малий Березний” було відповідно 20 і 10 авто.

Показники перетину кордону людьми в сьомий тиждень осені цього року трохи менші за торішні: тоді за подібні сім днів з України виїхало 269 тис. осіб, а в’їхало 274 тис., потік машин становив 132 тис.

Як повідомлялося, з 10 травня 2022 року відтік біженців з України, що розпочався з початком війни, змінився припливом, який тривав до 23 вересня 2022 року і становив 409 тис. осіб.

Однак із кінця вересня, можливо під впливом новин про мобілізацію в росії та “псевдореферендумів” на окупованих територіях, а потім масованих обстрілів енергетичної інфраструктури, фіксували перевищення кількості тих, хто виїжджає, над тими, хто в’їжджає.

Воно тимчасово припинилося в другій половині грудня – на початку січня на період свят, проте потім знову відновилося і сумарно з кінця вересня 2022 року до першої річниці повномасштабної війни досягло 223 тис. осіб.

За другий рік повномасштабної війни кількість перетинів кордону на виїзд з України, за даними Держприкордонслужби, перевищила кількість перетинів на в’їзд на 25 тис., тоді як із початку третього року – ще на 153 тис.

Як зазначив на початку березня минулого року заступник міністра економіки Сергій Соболєв, повернення кожних 100 тис. українців додому дає приріст ВВП у 0,5%.

Мінекономіки в макропрогнозі на цей рік заклало повернення в Україну 1,5 млн осіб, тоді як у Нацбанку, навпаки, очікують відтоку з України 0,4 млн, що вдвічі більше за показник 2023 року.

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі на 15 жовтня цього року оцінювали в 6,192 млн, а загалом у світі – в 6,752 млн, що відповідно на 38 тис. і 37 тис. більше, ніж на 24 вересня цього року.

У самій Україні, за останніми даними ООН на серпень цього року, було 3,669 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що на 121 тис. більше, ніж на квітень цього року.

https://interfax.com.ua/news/general/1021842.html

Сообщение Потоки пасажирів на в’їзд і виїзд з України вирівнялися – Держприкордонслужба появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top