Гастрофест «Коло друзів»: дегустації, призи та піднесений настрій

Коли в прифронтовому Запоріжжі з міркувань безпеки стало неможливо проводити на відкритому просторі масштабні ярмарки та фестивалі, місцеві підприємці проявили креативність і знайшли вихід.

«МИГ» вже розповідав про міні-ярмарок, що організувала кав’ярня The cap біля свого торгового приміщення, на якому переважно були представлені прикраси, посуд та предмети мистецтва від запорізьких майстрів.

А вчора в Запоріжжі на базі пекарні-крамниці «Панібулка» (розташована у підвальному приміщенні, що гарантує безпеку відвідувачам) відбувся фестиваль крафтових харчових продуктів та напоїв «Коло друзів».

– Учасники фестивалю – це запорізькі крафтовики, чия продукція реалізовується в нашому та інших крафтових магазинах, – розповідає організатор фесту, запорізький пекар та власник крамниці-кафе «Панібулка» Олег Огієнко.Головна фішка цього заходу в тому, що підприємці особисто представляють свої вироби. Відвідувачі можуть безкоштовно скуштувати різноманітну продукцію та напої, поспілкуватися з виробниками, дізнатися, з чого і як зроблені ті чи інші смаколики. А вже потім зробити свій вибір.

Зокрема, під ТМ «Панібулка», окрім вже знайомої запоріжцям випічки, була презентована новинка – хліб з амарантом на заквасці.

Хліб з амарантом вважають їжею довгожителів

Як пояснив пекар, амарант – це рослина, яка в Україні також відома під назвою “щириця”. Вона є дуже цінним харчовим продуктом, а хліб з додаванням цієї сировини вважають їжею довгожителів.

Загалом у фестивалі взяли участь більше десятка запорізьких крафтових виробників. І про кожного можна розповісти окрему історію щодо їх мужності та незламності.

Ветеранка росйстько-української війни та засновниця м’ясних виробів ТМ «Мамина ферма» Юлія Матвієнко на протязі п’яти років була снайперкою. Пішла на фронт, де вже боронив Україну її чоловік, 2015-го, залишивши вдома двох дітей. Повернулася 2019-го, будучі вагітною двійнею. А згодом, коли в родині з’явилося ще двоє дітлахів, розпочала будувати власну ферму.

Почала з того, що купила десяток яєць, з яких вивела курчат. Потім придбала козу, порося… Так і пішло…

Сьогодні на фермі майже дві тисячі курей, гуси, качки, кози та свині. А також власне виробництво ковбас, тушоки, копченостей тощо.

– Усе натуральне, без консервантів та інших домішок, – розповідає Юлія і відрізає для дегустації шматочки сушеного м’яса – джерків. – Наприклад ці джерки зроблені з курячого філе з додаванням паприки чи меду. Я такі передавала побратимам на фронт. Дуже зручно і поживно для перекусу.

До речі, на цей захід Юлія Матвієнко прийшла разом з чоловіком Артуром, який вже більше місяця лікується після отриманого поранення.

Артур воює з 2014 року. Вдома був лише декілька місяців, повернувшись наприкінці 2021-го. Але вже 24 лютого 2022 року, в перший день повномасштабного вторгнення, знову добровольцем пішов захищати Україну.

Цієї осені отримав тяжке поранення правої руки. Пережив декілька операцій і наразі готується ще до однієї.

– Нічого, подолаємо. Головне, що живий, – каже його дружина.

Крафтове підприємство Arty відоме тим, що з початку повномасштабної війни крім солодощів почало готувати сухі супи та борщі, які на передовій можна швидко заварити. Компанія надіслала захисникам безліч порцій таких супів, хлібців, пастили та печива.

Ми продовжуємо виготовляти як напівфабрикати, так і готову продукцію, – каже власниця компанії Ганна Дондик і демонструє свій фірмовий товар. – Ось, наприклад, «Грибна юшка», суп «Веселка», фруктові та овочеві чіпси, пастила – її в нас 36 видів. Усе без додавання цукру. Дуже корисно і смачно!

Також відвідувачі мали можливість ознайомитися з продукцією ТМ «МАРВА».

Ми виготовляємо 17 видів сиродавленої рослинної олії, клітковину та шість видів борошна, – каже власниця підприємства Наталія. – Робимо тільки свіжу живу олію – кунжутну, гірчичну, лляну, мигдальну, конопляну тощо.

Підприємиця розповіла, що до повномасштабного вторгнення займалася з чоловіком туристичним бізнесом – мала власну базу відпочинку в Приморську. Паралельно на початку 2022 року готувалася відкрити в Запоріжжі крафтове підприємство з виробництва сиродавленої олії. Але не встигла. Почалася повномасштабна війна, і за декілька днів до відкриття підприємства росіяни розбомбили виробниче приміщення. Бізнес у Приморську після окупації міста також було втрачено.

Ми тоді на півроку переїхали до Кременчука, – зауважила Наталя. – Але потім повернулися і почали спочатку. Близько року тому все ж таки відкрили власне виробництво.

Крафтовий виробник Максим Пузанов дивував присутніх різноманіттям унікальних перцевих соусів власної ТМ «Zapalnichka».

– На сьогодні виготовляю близько 20 видів продукції – соуси, маринади, свіжі приправи, – каже виробник. – Є і новинка, перець гострий у розсолі.

За словами Максима, завдяки гранту USAID він отримав сучасне обладнання і навіть почав розширювати виробництво – відкрив новий цех.

Великий вибір солодощів представили одразу декілька виробників.

Родинна кондитерська «Пряничний домік» пригощала авторськими десертами, «Пташиним молоком» з різноманітними смаками та,звісно, пряниками.

Наші найпалкіші шанувальники – діти, – розповіла власниця кондитерської Тетяна Сенчук. – Саме для малечі ми виготовляємо особливі пряники-розмальовки. Для цього до комплекту входить пензлик, а на самому прянику є різнокольорові харчові барвники.

Кондитерська «9’ планета» пропонувала фірмові чизкейки, натуральний зефір, синабони, тістечка тощо.

Неймовірними за смаком виявилися й сирні трюфелі Choco Cheese від Наталії Мащенко.

Сирні трюфелі – це поєднання темного, молочного, білого або навіть кольорового якісного бельгійського шоколаду з вишуканими сирами, – каже майстриня. – А створити цукерку можна за допомогою натуральних фруктів та спецій.

Відвідувачі фестивалю також мали можливість продегустувати місцеві крафтові вина. Зокрема продукцію запорізької виноробні «Villa Del Vino» та інших українських крафтовиків, які є в асортименті «Wine Bar».

– Виноробня «Villa Del Vino» має 5 га власних виноградників, – розповів співвласник винного бару Олексій. – З одного сорту винограду виготовляється шість видів вина. Переважно це сухі, напівсолодкі та десертні вина. Всі – без додавання цукру, виключно за рахунок солодкості ягід. Але на фестивалі, як і у барі, ми пропонуємо продукцію українських виноробів з різник регіонів.

Ще одне місцеве крафтофе виробництво вина відомо під торговою маркою GRAEVO.

– Ми виробляємо якісне вино з 2014 року, – каже представниця виноробні Світлана. Приблизно 50 тон якісного вина щороку. Це червоні, білі та рожеві сорти. Перлина нашого виробництва – сухе біле вино «Цитронний Магарача». Маємо почесні винагороди. Зокрема наша продукція була відмічена Золотою медаллю на конкурсі в Канаді та срібною в Німеччині.

Були на фестивалі і подарунки. Так, свої смачні призи отримали переможниці конкурсу, який проводився у соцмережах серед шанувальників та шанувальниць запорізької крафтової продукції.

– Це не останній фестиваль крафтових страв та напоїв «Коло друзів», – пообіцяв Олег Огієнко. – Ми також плануємо провести подібний захід напередодні різдвяних свят та Нового року.

Насамкінець хочу зазначити: головне, що об’єднує усіх наших крафтових виробників, це те, що вони, незважаючи на складні умови, обстріли та втрати, не здалися, не покинули своє рідне місто і продовжують наполегливо працювати. Ця незламність надихає і не залишає ворогу жодного шансу нас подолати.


Світлана ШКАРУПА,
фото авторки

Сообщение Гастрофест «Коло друзів»: дегустації, призи та піднесений настрій появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top