Дерево Пам’яті, знахідки Хортиці та обстріл міста — важливі події тижня у Запоріжжі та області

Дерево Пам'яті, знахідки Хортиці та обстріл міста - важливі події тижня у Запоріжжі та області

Добірка найважливіших та найцікавіших подій Запоріжжя та області за тиждень

Наприкінці тижня ми традиційно зібрали для вас найголовніші події, що сталися в Запоріжжі області за останні сім днів. Читайте наш дайджест, щоб бути в курсі.

Готові до опалювального сезону

Запоріжці входять у надскладну зиму, тому стандартні підходи наразі не працюють, адже окупанти в будь-який момент можуть знищити не лише всю генерацію, а й засоби передачі електроенергії.

Щодо альтернативних джерел тепла, вже підключено 15 модульних котелень на твердому паливі для закладів охорони здоров’я, а також до опалювального сезону готують ще 8 котелень завдяки допомозі USAID.

Уряд Німеччини передав три генератори потужністю 900 кВт, які забезпечать резервне постачання тепла для 38 тисяч мешканців. Крім того, було підписано угоду з ЮНІСЕФ щодо когенераційної установки для перинатального центру. Донори активно допомагали Запоріжжю з підготовкою до опалювального сезону.

Нові назви для вулиць

У Запоріжжі планують перейменувати вулицю Климова на честь 65 Окремої Механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України. Від Об’єднаної штурмової бригади Нацполіції України «Лють» поступила пропозиція щодо перейменування топоніма на честь Ігоря Дейнеги.

Також звернення поступило від командира запорізької 55-ї окремої артилерійської бригади про перейменування топоніма на честь Володимира Самсона.

Також пропонують перейменувати вулицю Насосну на вулицю Обергаузенську, на честь німецького міста-побратима Запоріжжя. Крім того, є пропозиції перейменувати урбаноніми на честь Степана Бандери та Григорія Лютого — поета з Гуляйполя.

Марафон на підтримку України

Пара американців пробігла Україною понад тисячу кілометрів на знак підтримки наших містян. До цього подружжя з Америки в житті пробігло лише один марафон. В Україні Тайлер і Ніккі Чей подолали 1 250 кілометрів — від румунського кордону і аж до прифронтового Запоріжжя.

Виставка скарбів Дніпра

В історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відкрилася нова виставка «Скарби, що зберігав Дніпро». Ми створили серію матеріалів про виставку, тому в нас є окремі матеріали про:

  • стародавні татарські та європейські монети, якими користувалися козаки
  • рідкісну зброю козаків, зокрема, скляне ядро, яке було своєрідним уламковим снарядом свого часу
  • козацькі кахлі та посуд, які знайшли на березі Дніпра
  • козацькі вироби зі скла

Масове мінування

У Запоріжжі багато місць нібито «замінували» та повідомили про це у поліцію. Така ж ситуація спостерігається по всій країні. Про замінування адміністративних, комунальних будівель повідомляють у різних містах України. Зокрема, відомо, що такі повідомлення надійшли зі Львова, Дніпра, Кривого Рогу, Ужгороду та інших міст.

Спалили автівку відомому волонтеру

Відомому запорізькому волонтеру Уміду Джуракулову спалили автівку. Умід Джуракулов переїхав до України з Казахстану. А військовим став допомагати ще у 2014 році, коли почалися бойові дії на Сході країни. Разом з однодумцями Умід ремонтує машини для військових, що знаходяться на передовій. Також купляє транспорт, який переганяє на фронт.

Новий шелтер у Балабиному

У селищі Балабине, що в Запорізькому районі, відкрився шелтер для жінок з дітьми, які змушені були покинути свої домівки через війну. Зазначається, що новий притулок створений для внутрішньо переміщених осіб, які постраждали від бойових дій або евакуювались через обстріли. Проживання у шелтері надається безкоштовно.

Новий ТРЦ з бомбосховищем

Цього року почали будувати новий торгово-розважальний центр, «OST park», відкриття якого планується на грудень 2025 року. Першу частину ТРЦ введуть в експлуатацію на початку 2025 року — у першому кварталі. Повне ж відкриття заплановане на другий квартал 2026 року, про це повідомляють на сайті торгового центру.

Липи на проспекті

Працівники КРБП «Зеленбуд» розпочали висадку саджанців лип у Запоріжжі, на проспекті Соборному. 50 красунь будуть висаджені в Олександрівському районі. Живуть липи приблизно 300–400 років, досягаючи висоти до 40–45 метрів. Хоча відомі випадки, коли дерева липи живуть уже понад тисячу років.

Дев’ята підземна школа у Запоріжжі

На будівельному майданчику одного з ліцеїв у Запоріжжі кипить робота. Підрядники вже підготували котлован глибиною 7 метрів. Наступний етап робіт — зведення міцної бетонно-металевої конструкції. Ця підземна школа розрахована на 1000 учнів, які будуть навчатися у дві зміни.

Операція з трансплантації нирок

Артем з дитинства боровся з хронічною нирковою недостатністю і був змушений проходити гемодіаліз. По чотири години тричі на тиждень попри повітряні тривоги та обстріли хлопець вимушено перебував у медзакладі. У його випадку це був єдиний шанс продовжити життя. Зазначається, що хлопцю провели трансплантацію нирки від загиблого донора. Його близькі прийняли важке, але вольове рішення – дали згоду на пересадку органів.

Фестиваль сучасного мистецтва GOGOLFEST

У Запоріжжі з 18 по 20 жовтня пройшов GOGOLFEST POKROVA — вперше у нашому місті і взагалі вперше в Україні з початку повномасштабної війни.

Фестиваль проходив три дні на шести локаціях плюс презентація меморіальної інсталяції «Дерево Пам’яті».

Відкриттям фестивалю вважався показ документальної вистави «Місто Марії. Щоденники облоги». Це документальна вистава про психологічні травми війни та окупації на основі щоденників сестер Гречкіних із Маріуполя.

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї можна було побачити візуальну програму фестивалю GOGOLFEST POKROVA.

Тут показали виставки сучасного мистецтва «Injection art» (куратор Олександр Никитюк), «Алгоритм оборони» Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY Contemporary art project (куратори Геннадій Козуб і Володимир Гуліч), спецпроєкт з відеоартом групи «Артзебс», інтерактивну інсталяцію «Валіза твого дому» Тетяни та Влада Троїцьких.

Також в рамках фестивалю відбулися концерти. Зокрема, в Запоріжжя вперше приїхали Renie Cares, Два Три & Symonenko та Пиріг і Батіг.

Дерево Пам’яті

Інсталяцію, присвячену загиблим Героям, відкрили в парку Металургів в межах фестивалю GOGOLFEST.

На 9-метровій конструкції, яка символізує дерево у посадці на лінії фронту, розмістили жетони з іменами військових, що поклали своє життя за Батьківщину. На металевих «гілках» дерева розміщені трубки замість листя. Вони створюють мелодійний передзвін і символізують відлуння голосів полеглих Героїв.

Автор проєкту — діючий військовий, молодший сержант Дмитро Костюминський, який у лютому 2022 року добровільно вступив до лав ЗСУ.

Конфлікт із ТЦК та стрілянина

Подія сталася в Комунарському районі міста. Співробітники ТЦК та СП разом із поліцейськими підійшли до чоловіка та попросили надати військово-обліковий документ. Чоловік повідомив, що з собою його немає. Йому запропонували поїхати до РТЦК та уточнити дані, проте чоловік почав лаятися на працівників.

Обстріл міста

Ввечорі 19 жовтня окупанти обстріляли Запоріжжя. Станом на 20 жовтня, поранення отримали 10 людей. Поранення отримали чоловіки 35, 37, 39, 55 і 70 років, жінки 60, 67 і 80 та діти 9 й 13 років.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top