З яблуком і чорним хлібом — як приготувати форшмак по-єврейськи або по-одеськи за рецептом від Євгена Клопотенка
Куди південь України без рибки. Без оселедця та рибної закуски з нього — форшмака, який так люблять одесити. Секрети цієї страви в кожного свої, але найбільш поширений все ж є — додати терте яблучко, щоб смак був яскравіший. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко поділився на сайті klopotenko.com своїм улюбленим варіантом приготування форшмаку.
Читайте також: Як правильно і смачно приготувати запечений сир — рецепт від шеф-кухаря Володимира Ярославського
«На автентику замахуватися не буду, просто поділюся крутим рецептом, котрий насмілююся назвати одеським», — повідомив шеф-кухар.
Що потрібно
3 варених яйця накруто
400 г філе оселедця
½ цибулини (приблизно 50 г)
50 г чорного хліба
1 яблуко (приблизно 150 г)
2 ст.л. соняшникової олії
1 ст.л. винного оцту
сік лимона та хлібна крихта для подачі
Як готувати
Відваріть 3 яйця накруто впродовж 8 хвилин після закипання води.
Перекрутіть у м’ясорубці 400 г оселедця, 3 яйця, пів цибулини та 50 г хліба. Зніміть шкірку з яблука, наріжте на часточки та перекрутіть.
Додайте до основної маси 2 ст.л. соняшникової олії та 1 ст.л. винного оцту. Гарно перемішайте та поставте в холодильник – охолодженим форшмак смакує краще.
При подачі за бажанням збризніть форшмак лимонним соком і притрусіть хлібною крихтою.
Пропорції важливі — поради до рецепта форшмаку
«Пропорції в цій страві грають ну дуже важливу роль, тому раджу дотримуватися моїх перевірених», — радить Євген Клопотенко.
Цибулі багато класти не варто, інакше смак буде різкий, а консистенція надто рідка. Солити форшмак не будемо зовсім, солоності риби вистачить. Яблуко грає важливу роль, але завелике воно тут теж не потрібне – орієнтуйтеся десь на 150 г. До речі, смакуватимуть найкраще кисло-солодкі сорти Симиренка чи Антонівка.
Читайте також: Канапе з оселедцем та буряком за рецептом Євгена Клопотенка – як приготувати закуску
Перебивати форшмак можна в блендері, а можна в м’ясорубці. У блендері консистенція виходить дуже ніжна та кремова, а от м’ясорубка дає класну текстурність. Тож, якщо ви ще не вирішили, як приготувати форшмак, спробуйте обидва варіанти, або довіртеся моєму вибору в цьому рецепті перекрутити інгредієнти на м’ясорубці.
Ми писали, як зірка «Скаженого весілля» готувала у кулінарному шоу линя по-козацьки — рецепт.
Джерело