Ураган «Мілтон» викриває небезпеки: винні й потепління, й… будівельний бум у Флориді

Ураган «Мілтон» 9 жовтня завдав збитків штату Флорида, трапившись через два тижні після того, як ураган «Хелен» забрав життя щонайменше 200 людей на південному сході США.

«Мілтон» залишив мільйони людей без електрики, і влада підтвердила кілька смертей, але для оцінки повних втрат знадобляться тижні. Очікується, що шторм 3-ї категорії коштуватиме страховикам близько 100 мільярдів доларів. Це зробить «Мілтон» одним з найдорожчих ураганів в американській історії.

Шторми стають все більш руйнівними, частково через зміну клімату. Потепління морів означає більше енергії для руху ураганів. Тепле повітря поглинає більше водяної пари, що, в свою чергу, спричиняє сильніші дощі.

А потепління світу означає менше льоду, а отже, вищий рівень моря, що погіршує штормові припливи. Як наслідок, якщо перерахувати за сьогоднішніми цінами, дев’ять з десяти найдорожчих ураганів в США відбулися за останні 20 років.

Чому розвиток продовжується в зонах підвищеного ризику таких як Флорида? У США існує федеральна програма страхування від повеней, що була створена в 1968 році, щоб забезпечити страхування, яке було важко отримати на приватному ринку.

Оскільки програма значною мірою субсидується, вона сприяла розвитку ринку нерухомості в зонах підвищеного ризику. Флорида дуже зацікавлена в тому, щоб страхування було доступним: нерухомість генерує близько п’ятої частини ВВП штату, а податок на нерухомість становить значну частину державних доходів.

Але збитки від повеней можуть зрештою зашкодити ринку нерухомості штату. Вищі страхові внески (у 2023 році вони становили в середньому 6000 доларів, що втриче вище середнього показника по США) та жорсткіші будівельні норми призведуть до того, що мільйони людей залишаться без домівок.

Все більше людей переїздить до “морських” штатів, що збільшує тиск на Федеральну програму страхування та Федеральне агентство США з надзвичайних ситуацій (FEMA). І цим активно користуються кандидати в президенти США.

Сообщение Ураган «Мілтон» викриває небезпеки: винні й потепління, й… будівельний бум у Флориді появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top