Помер засновник корпорації KADORR Group, друг України Аднан Ківан

У понеділок, 28 жовтня,  у віці 61 рік пішов із життя засновник корпорації KADORR Group Аднан Ківан, мультимільйонер арабсько-сирійського походження, благодійник та меценат.

Про це повідомили на сторінці KADORR Group у Facebook.

Причини смерті не розголошують. Його називають найбільшим арабським інвестором в Україні. Він є одним з найбільших одеських забудовників. Аднан Ківан був, зокрема, власником англомовного видання Kyiv Post. У 2021 році він увійшов до рейтингу 100 найбагатших українців за версією Forbes зі статками у 240 мільйонів доларів.

Він багато допомагав – грішми, квартирами, роботою. Однозначно був проукраїнським. В часи Майдану в його офісі ми пакували медикаменти, і його машинами з крутими номерами відвозили в Київ, так було менше ризиків, що зупинять чи не пустять в Київ.
Свого часу оплатив критично необхідну кількість свай під одеський оперний, ремонт якого йшов непристойно довго.
Оплачував багатотисячні операції зовсім незнайомим людям.
…В будинках, які будував, задовго до повномасштабного вторгнення, встановлював потужні генератори. …Навіщо? Як виявилось, він відчував, навіщо. Тому його будинки виявились єдиними в місті, де працювали ліфти і було освітлення в місцях загального користування (коридори, паркінги) під час блекаутів.
…Він умів мислити глобально. Його оцінки багатьох людей і подій згодом виявлялись абсолютно точними.
Він підтримував сирійську опозицію, боровся проти Асада. Його рідного брата, журналіста-опозиційнера, свого часу Асад-старший згноїв у вʼязниці. Жодного разу Аднан Ківан не повернувся до Сирії. Яку він любив і яку хотів бачити вільною.
Блискуче знав англійську, дружив з відомими у світі персонами, міг жити, де завгодно. Але завжди обирав Україну і Одесу.
Тут і залишається назавжди. Співчуваю рідним”, – написала у Фейсбуці Zoya Kazanzhy.

Родині Ківана належить понад 40 житлових комплексів в Одесі та Києві. Також бізнесмен був одним із засновників благодійного фонду “На благо Одеси”, власником компанії “Зерно Агро” та одеського 7 каналу. За його кошт побудували Арабський культурний центр Одеси та Східний культурний центр.

У 2018 році Аднан Ківан за понад 3,5 мільйона доларів придбав найвідоміше англомовне видання України Kyiv Post, а в листопаді 2021 року заявив про тимчасове призупинення роботи редакції. Таке рішення він пояснив перезавантаженням медіа. Повідомлялося, що звільнений 8 листопада 2021 року колектив Kyiv Post запропонував Аднану Ківану продати видання, а головний редактор Браян Боннер вирішив піти з посади. Наприкінці листопада того ж року колишні журналісти Kyiv Post заснували The Kyiv Independent. Очільницею видання стала ексзаступниця головного редактора Kyiv Post Ольга Руденко, а генеральною директоркою – Дарина Шевченко.

Сообщение Помер засновник корпорації KADORR Group, друг України Аднан Ківан появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top