Засновник першого промислового підприємства у Запоріжжі – як склалась доля Абрахама Коопа

Засновник першого промислового підприємства у Запоріжжі – як склалась доля Абрахама Коопа

Як склалася доля засновника першого промислового підприємства

18 лютого 1861 року в селі Хортиця (зараз – Верхня Хортиця, частина міста Запоріжжя) одружилися Абрахам Кооп та Катарина Петкау. Їх родина згодом стала дуже примітною – як у нашому краї, так і у масштабах всієї тодішньої імперії. Більше про це розповів запорізький краєзнавець Роман Акбаш.

Читайте також: Найбільший в країні – майже 100 років тому у Запоріжжі відкрили кінотеатр

Зазначається, що Абрахам Кооп через три роки після одруження заснував своє перше промислове підприємство. Воно і досі існує, зараз це – Запорізькій кабельний завод. Згодом  до бізнесу Коопа долучилися ще три заводи. Один з них після націоналізації отримав назву «Комунар»,  зараз – «Запорізькій автомобільний завод». Загалом чотири заводи компанії Коопа оцінювалися у величезну на початку минулого століття  суму – 800-850 тисяч рублів. Їх річний оборот – 1,5 мільйони.

Що стосується особистого життя, то в Абрахама та Катарини народилися 12 дітей. Дев’ять з них дожили до повноліття – Якоб, Абрахам, Петер, Катаріна, Йоганн, Давид, Гелена, Маргарет та Генріх. Всі сини брали участь у родинній справі. Найактивніше – Абрахам Абрахамовіч, який  згодом й очолив весь бізнес Коопів. Саме його розкішний  особняк можна зараз побачити на вулиці Сергія Серікова – неподалік автовокзалу, біля млина Нібуру (ще донедавна тут розташовувався тубдиспансер).

Абрахам Кооп-старший помер у 1920 році. На той час він вже був вдівцем – Катарина померла 1910 року. Пам’ятник з її могили зараз є центральним у  Меморіалі менонітів на острові Хортиця. Саме кладовище, де була похована Катаріна Кооп, було зруйновано більшовиками у 1930-і роки. Частина пам’ятників була замурована у фундаменті  колгоспної комори на вулиці Зачіняєва. Повернули їх на божий світ  співробітники заповідника “Хортиця” у 2019 році.

До речі, та сама комора з фундаментом із пам’ятників була збудована на території, яку більшовики відібрали у рідного брата Катарини Кооп (вбивши власника!) – Давида Петкау. Ось така доля.

Раніше ми писали, що майже 70 років тому у місті відкрили заклад харчування. Ресторан має два зали та працює щодня без вихідних – з 11 години ранку до 1 години ночі. «Великий вибір гарячих та холодних закусок», «обіди за загальнодоступними цінами» та «грає оркестр» – саме так рекламували новий ресторан.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top