«Врятували» від насаджень — на одній з вулиць Запоріжжя зрубали дерева

"Врятували" від насаджень - на одній з вулиць Запоріжжя зрубали дерева

Екоактивісти пояснили, чому таке рішення є неправильним

У Запоріжжі по вулиці Поштовій, що в Олександрівському районі, зрубали кілька дерев біля багатоповерхівки. Про проблему повідомили в інстаграмі ГО «Захистимо парки і дерева Запоріжжя».

Читайте також: На головному проспекті Запоріжжя почали висаджувати дерева з дивовижним ароматом квітів

Біля будинку видалили тополі, за їхнім віком. Однак активісти зазначають, що це — хибна норма з радянського союзу. В Європі, наприклад, дерева видаляють лише за їхнім якісним станом, вік не має такого великого значення.

До того ж ці тополі не давали пух, через те, що були чоловічим клоном Тополі Білої. Та і сам пух не є алергеном, лише механічним подразником.

«Тополя не є якимось «радянським» деревом, яким засадили Запоріжжя і тепер всі страждають. Тополь дуже багато і в Парижі на центральних вулицях, і у Швеції також багато тополь», — зазначили на сторінці ГО.

Ще важливий мінус знищення цих дерев — вони були природними фільтрами. Щоб новонасаджене дерево могло замінити зрубане, має пройти 15 років. До того ж старі дерева стійкі до посухи, забруднень. Молоді дерева, які посадять на місці зрубаних, можуть швидко пересохнути влітку, бо якісного поливу в Запоріжжі — нема.

Активісти зазначають, що саджати нові дерева замість аварійних — це добре. Проте дбати про старі дерева не менш важливо, бо вік не завжди є показником.

Ми повідомляли, що в сквері імені Дениса Тарасова висадили 30 горобин — з ініціативи дружини загиблого військового та громадського активіста Дениса Тарасова, Катерини Тарасової. Учасниці проєкту «Коханий, я живу!» започаткували традицію висадки дерев, які присвячені їх коханим чоловікам.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top