Крупи — це не лише смачний, але й корисний компонент здорового харчування. Вони багаті на вітаміни, мінерали, клітковину та складні вуглеводи. Проте яка крупа найкорисніша?
Які крупи варто додавати до раціону, а які — ні, відповідає РБК-Україна (проект Styler).
Гречка – «цариця круп»
Гречана крупа вважається однією з найбільш поживних. Вона багата на залізо, магній, калій та цинк, а також містить унікальні антиоксиданти. Гречка допомагає нормалізувати рівень цукру в крові, зміцнює серце і судини, а також підтримує імунітет. Завдяки високому вмісту клітковини вона сприяє гарному травленню.
Ячна крупа – джерело енергії
Ячна крупа, виготовлена з подрібненого ячменю, містить вітаміни групи В, які корисні для нервової системи, та фосфор, що підтримує здоров’я кісток. Вона забезпечує тривале відчуття ситості, знижує рівень холестерину і має низький глікемічний індекс, що робить її чудовим вибором для людей із діабетом.
Кукурудзяна крупа – для легкості і гарного настрою
Кукурудзяна крупа має менше калорій, ніж інші, і ідеально підходить для тих, хто дбає про фігуру. Вона багата на вітаміни А, Е і групи В, а також містить клітковину, яка сприяє очищенню організму. Завдяки відсутності глютену кукурудзяна каша підходить людям із целіакією.
Намагайтеся обирати цільнозернові крупи (фото: freepik.com)
Інші корисні крупи
Овес — підтримує здоров’я серця та знижує рівень холестерину.
Просо — багате на магній та кремній, корисне для шкіри, волосся і нігтів.
Рис (особливо коричневий) – джерело енергії та мінералів.
Зазначимо, що тренер та дієтолог Юрій Попко радить споживати українцям цільнозернові крупи через великий вміст в них клітковини, яка необхідна нашому організму.
Найкориснішої крупи, яка б підходила усім без винятку, не існує. Кожна з них має свої унікальні властивості, і для максимального ефекту варто включати різноманітні крупи до раціону. Обирайте ту, яка відповідає вашим потребам і смаковим уподобанням, і не забувайте про баланс у харчуванні!
Нагадаємо, що ми розповідали про найгірший обід українців, який пришвидшує старіння.
Також ми писали про популярну кашу, яку не варто їсти на сніданок.
В матеріалі використані джерела — МОЗ, Facebook-сторінка тренера Юрія Попка, Eat this, not That.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.